Hoppa till innehåll

Arbetstider och arbetstidsregler

Läkarnas arbetstid regleras i både lag och avtal – men det finns utrymme för både individuella och lokala lösningar. Vilka friheter har man och vad måste man förhålla sig till?

Arbetstidsfrågor hanteras i första hand i verksamheten och på respektive arbetsplats. Den lokala läkarföreningen arbetar för att hitta lösningar som i möjligaste mån uppfyller både verksamhetskrav, arbetsmiljökriterier och individuella önskemål.

Arbetsgivaren är skyldig att registrera arbetstiden. Läkare måste redovisa sin arbetade tid på anvisat sätt – annars kan rätten till ersättning påverkas.

Arbetstidsregler – region och kommun

Enligt kollektivavtalet Allmänna bestämmelser har heltidsanställda inom kommuner och regioner (utom förvaltningschefer) rätt till kontant ersättning för enkelt eller kvalificerat övertidsarbete som på förhand beordrats eller i efterhand godkänts av behörig överordnad.

Rätten till övertidsersättning kan avtalas bort genom överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgivaren ska tydliggöra vilka grunder överenskommelsen bygger på.

Räkna innan du förhandlar bort övertidsersättning

Kollektivavtal innebär rätt till kompensation för övertid. Ibland är det möjligt att förhandla bort övertidsersättningen och istället få annan kompensation. Innan du bestämmer dig för att avtala bort rätten bör du räkna på värdet.

Osäker på vad som gäller just dig?

Kontakta medlemsrådgivningen eller din lokala läkarförening.

Viktiga begrepp

Kontakta medlemsrådgivningen

För fackliga och juridiska frågor
08–790 35 10

måndag–torsdag 9.00–17.00
fredag 9.00–13.00

Skicka e-post

medlemsradgivningen@slf.se

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare