fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

I Läkarförbundets lokalföreningar finns bara i styrelserna över 400 aktiva, därtill kommer klinikombud och skyddsombud – så du är inte ensam om att engagera dig för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för läkarna!

Det finns många olika uppgifter du kan ha som fackligt förtroendevald. Du kan exempelvis vara skyddsombud, klinikombud, arbetsmiljöombud eller samverkansrepresentant på din arbetsplats.

Du kan vara engagerad i den lokala läkarföreningens styrelse och ge läkarna inflytande genom förhandlingar om lokala kollektivavtal, delta i löneöversynsförhandlingar, vara remissinstans, ge råd och stöd till medlemmar med mera.

Fackligt förtroendevalda kan vara med och påverka!

Hur gör jag?

Det är lokalföreningen som utser förtroendevalda, oftast årligen på årsmötet. Ta kontakt med din lokala läkarförening för att anmäla ditt intresse. När du blivit utsedd ska lokalföreningen anmäla dig som fackligt förtroendevald till arbetsgivaren. Väl utsedd och anmäld som fackligt förtroendevald omfattas du av Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML).

Om du har ett förtroendeuppdrag som skyddsombud omfattas du i den verksamheten förutom av FML:s regler även av Arbetsmiljölagens (AML) skyddsregler för skyddsombud.

Här på Läkarförbundets webbplats finns mycket information samlad, exempelvis relevant arbetsrättslig lagstiftning, kollektivavtal, tips och råd.

Läkarförbundet har varje år fackliga utbildningar. De är mycket populära och är också bra tillfällen att knyta kontakter med andra fackligt förtroendevalda.

Kontakt

Har Du frågor om rollen som fackligt förtroendevald, eller frågor kring avtal och lagstiftning – kontakta Läkarförbundets medlemsrådgivning.

Välkommen!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem