Vi säger upp nuvarande kollektivavtal 21 december 2023 i samband med att vi lämnar våra yrkande till SKR. Det innebär att ett nytt kollektivavtal ska förhandlas fram. Processen att förbereda och förhandla kollektivavtal kallas för avtalsrörelse.
Varje avtalsrörelse börjar med en insamlingsfas. Den har redan börjat. I god tid innan avtalen löper ut börjar Läkarförbundet samla in synpunkter från medlemmar, lokalföreningar och yrkesföreningar genom enkäter, medlemsmöten och träffar med förtroendevalda. Ju fler medlemmar som tycker till desto bättre. Det ger tyngd vid förhandlingsbordet och väl förankrade avtalskrav. Förbundet har skaffat sig bra överblick i hur läkarna upplever sin vardag genom till exempel arbetsmiljöenkäten och kan utifrån den ta fram krav gentemot arbetsgivaren som ska förbättra läkarnas arbetsmiljö.
En viktig del i processen är yrkandegrund som skickades ut till lokalföreningarna och berörda yrkesföreningar våren 2023. I svaren får vi veta vad de anser vara viktigast att driva utifrån vad som redan fungerar väl i de tidigare avtalen och vad som fungerar mindre bra.
När lokalföreningarna har sagt sitt börjar Förhandlingsdelegationen jobba. Förhandlingsdelegationen (FD) består av sju representanter från läkarnas yrkesföreningar och lokalföreningar. Delegationen leds av förbundsordförande Sofia Rydgren Stale.
Förhandlingsdelegationen har nära kontakt och stämmer av frågor och prioriteringar med både förbundsstyrelsen och olika fackliga forum som lokalföreningarnas representantskap.
Under våren 2023 fastställde FD Läkarförbundets avtalsplattform som visar inriktningen på de frågor som förbundet vill driva i avtalsrörelsen. Här kan du läsa avtalsplattformen
Förhandlingsdelegationens uppgift är att omvandla allt insamlat underlag till yrkanden. Yrkanden är ett förslag/krav som Läkarförbundet ska framföra till arbetsgivarna om förbättringar i kollektivavtalet. Förhandlingsdelegationen tar fram riktlinjer för och leder Läkarförbundets centrala förhandlingar inom samtliga avtalssektorer och bereder frågor till förbundsstyrelsen.
Formuleringsfasen består även i att prioritera de olika yrkanden efter de behov det insamlade underlaget visat på. Det är också viktigt att ha gjort en omvärldsbevakning som handlar om andra fackliga förbunds avtalsförhandlingar. Eftersom vissa avtal även omfattar andra yrkesgrupper kan yrkanden finslipas genom att föra dialog med andra fackförbund som också förhandlar avtalet med vår motpart SKR.
Det är nu förbundet utformar sin interna förhandlingsplan gentemot motparten. En del av det arbetet är redan gjort under förberedelsefasen där medlemmar och förtroendevalda fått möjlighet att ge uttryck för sina åsikter och uppfattningar om innevarande avtalsperiod.
Förhandlingsdelegationen lägger upp kraven och prioriteringarna. Förslagen tas därefter upp på förbundsstyrelsens möte och det är efter deras godkännande det förberedande arbetet inför avtalsrörelsen når sitt slut.
Förhandlingsfasen inleddes med Läkarförbundet tog emot SKR:s mål- och inriktningsdokument. En vecka senare, 21/12 2023, lämnade Läkarförbundet över sina yrkanden till arbetsgivarna SKR/Sobona. Själva förhandlingsarbetet startar först när båda parter har hunnit läsa igenom och sätta sig in i varandras yrkanden.
Vägen till ett färdigt avtal kan vara lång och krokig. Efter många möten är målet att komma fram till ett resultat båda parter är villiga att komma överens om. Förhandlingen går ut på att jämka de behov som finns hos vardera parter och tillsammans hitta en avtalsversion som verkar för en bra löneutveckling, goda villkor och hållbar arbetsmiljö för våra medlemmar – vilket är en förutsättning för en god, säker och trygg vård.
Det är under den här fasen allt arbete förbundet har lagt ner inför avtalsrörelsen ska ge resultat. Arbetet ger förhandlarna förutsättningar att hitta avtalslösningar som både fungerar för hälso- och sjukvården och är till fördel för medlemmarna. När båda parter är villiga att skriva under en avtalsversion har vi ett nytt kollektivavtal.
När det nya avtalet är signerat och klart är det dags att omvandla avtalet till verklighet. Ett nytt avtal är bindande för både medlemmar och arbetsgivare, vilket betyder att det råder arbetsfred.
Nya bestämmelser ska implementeras och alla ska få information om de nya förändringarna, både arbetsgivare och anställda.
En avtalsrörelse tar inte slut vid tecknande av kollektivavtal, utan det är nu det fackliga arbetet verkligen tar fart – när alla parter ska leva upp till avtalet man kommit överens om och göra verklighet av allt arbete man lagt ner.
När det centrala avtalet är på plats håller förbundet en avtalskonferens som alla lokalföreningar bjuds in till. Det nya centrala kollektivavtalet gås igenom för att lokalavdelningarna sen ska åka hem och starta förhandlingarna med sin motpart, regionerna. Vissa delar av det centrala avtalet måste de lokala kollektivavtalen följa medan andra delar kan de lokala parterna (fack och arbetsgivare) komma överens om egna lösningar. Tanken med lokala avtal är att förutsättningarna för läkare och sjukvård ser olika ut på olika håll i landet och det är de lokala parterna som kan träffa avtal som passar deras läkare och arbetsgivare bäst.
När det lokala avtalet är klar och påskrivet börjar lokalavdelningarnas arbete med att informera medlemmarna om vilka förändringar det nya avtalet innebär. En viktig sak som läkarnas kollektivavtal reglerar är siffran för kollektivets löneökningar. Dvs hur mycket läkarna på en arbetsplats i snitt ska få i löneökningar. Denna siffra är viktig för det lokala facket i lönerevisionen, här kan du läsa hur siffran påverkade lönerevisionen 2023.