Hoppa till innehåll

Vår medlemsrådgivning och medlemsservice håller stängt fredag 21/6. Glad midsommar!

Avtalskonferens!

23 maj träffades Läkarförbundets lokalföreningar digitalt och på plats för att i detalj gå igenom det nya kollektivavtalet med SKR. Eftersom avtalet är ettårigt handlade många av diskussionerna både om det nya avtalet och hur förbundet ska lägga upp strategin inför förhandlingarna som inleds tidigt 2025.
Nyhet
Läkaravtal 2024
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale strax innan konferensen börjar. 

Lokalföreningarna berättade om hur de lokala förhandlingarna går samt delade med sig av lokala lösningar och överenskommelser med arbetsgivarna. Bland annat diskuterades frågorna nedan: 

Läkarnas obetalda övertid

Läkarnas obetalda övertid och hur förbundet ska jobba vidare för att alla läkare ska få betalt för all sin arbetstid fortsätter. Förbundet kom en bit på vägen i det nya kollektivavtalet genom att det skrevs in i avtalet med SKR att arbetsgivaren ska tydliggöra uppskattad omfattning av övertidsarbete.

Hantering jourkompledighet

I samband med införandet av de nya reglerna för läkarnas dygnsvila är Läkarförbundet och arbetsgivarna på många ställen inte överens om hur jourkompledigheten ska läggas ut. Läkarförbundet fortsätter att hävda att läkarna inte ska betala för sin dygnsvila, veckovila eller kompenserande vila genom att ta ut jourkompledighet.  

Löneavtal och arbete för läkarnas löner tidigt i karriären

En del av den nya överenskommelsen med SKR är att Läkarförbundet och de andra fackförbunden som har anställda i regioner och kommuner (med undantag för Kommunal som vill ha ett eget löneavtal och Vårdförbundet som just nu är i konflikt med SKR) ska arbeta med att se över löneavtalet och tydliggöra hur de lokala löneprocesserna ska se ut.  

Läkarförbundet kommer också ha enskilda samtal med SKR för att intensifiera arbetet med att få upp lönerna får våra medlemmar innan specialistbevis.   


 


Fler nyheter


Flera läkare på Dagens Medicins årliga maktlista 

Dagens Medicin har släppt sin årliga lista över vårdens 100 mäktigaste personer. Läkarförbundet har flera representanter med på listan och Sofia Rydgren Stale återfinns även i år på en topplacering.
Nyheter

Iran måste släppa alla svenskar

Det är glädjande att två svenskar som suttit som gisslan i iranska fängelser nu blivit släppta. Men glädjen grumlas av att den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali fortfarande sitter fängslad i Iran.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare