Hoppa till innehåll

Avtalspoddar

Här samlar vi Läkarförbundets inspelade poddar för dig som är engagerad i avtalsrörelsen.

Läkaravtal 2024: Det finns ett nytt kollektivavtal! - 9 april 2024

Avtalspodd om läkarnas nya kollektivavtal som blev klart precis innan påsk. Hur gick förhandlingarna? Rätt trögt berättar Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet. SKR hänvisade (som vanligt) till regionernas dåliga ekonomi men den här gången var det svårt att bortse från det ekonomiska läget säger Emma Ölmebäck, chef för avdelningen Arbetsliv och juridik på Läkarförbundet. Läkarna har fått 3,3 % i löneökning utslaget på kollektivet, bättre förutsättningar för att alla läkare ska få betalt för sin övertid genom tydligare skrivningar redan i anställningskontrakten. 

Läkarförbundet är också ett steg på vägen till att få upp lönerna för läkare innan specialistbevis. Men här önskar vi att vi kommit längre säger Sofia. Att få upp lönerna för läkare innan specialistbevis är en ödesfråga för Läkarförbundet och för svensk sjukvård. Frågan är uppe på bordet och vi kommer se till att den stannar där säger Sofia. 

Om mindre än ett år är det dags att sätta sig vid förhandlingsbordet igen eftersom det blev ett ettårigt avtal. Se hela samtalet om det nya kollektivavtalet här. På slf.se finns också en gedigen frågor och svar om läkarnas nya kollektivavtal.

Läkaravtal 2024: Jämställdhetsavsnittet: Vabbar chefen? - 8 mars 2024

Om tio år så är det fler kvinnliga än manliga läkare i Sverige – hur påverkar det yrket? Den här avtalspodden handlar om att vara läkare och förälder, om att skaffa barn tidigt i karriären och om att gå hem i tid. Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet och Robert Holmqvist ordförande Sveriges Yngre Läkares förening berättar om hur de kombinerar läkarrollen med familjelivet och om lojalitetskonflikten som kan uppstå mellan patienterna, kollegorna och familjen. Robert tycker att fler unga läkare ska ställa sig frågan ”Vad har jag rätt till?” att fler ska läsa på vad lagen och kollektivavtalet säger och gärna vända sig till facket för att få stöd och råd. Bra arbetsmiljö är en jämställdhetsfråga säger Sofia och berättar om de konkreta jämställdhetskraven som Läkarförbundet tar med sig in i förhandlingarna med SKR: jourbefrielse för gravida, föräldralön till både föräldrarna även om de har samma arbetsgivare och kompletterande ersättning vid graviditetspenning.

Läkaravtal 2024: Från fikarumsgnäll till fackligt engagemang - 15 januari 2024

En avtalspodd om lokalfackligt arbete. Gäst är Annika Östling som är allmänläkare från Östersund och ordförande i läkarföreningen i Jämtlands län. Med i podden är som vanligt Ove Rang, chef arbetsliv och juridik på Läkarförbundet samt programledare Silvia Kakembo.

Läkaravtal 2024: Hur många läkare vill jobba gratis? - 19 september 2023

Att jobba gratis, det tycker ingen är särskilt kul eller motiverande. Ändå gör många läkare det, när de jobbar övertid – utan att få någon som helst kompensation. Titta eller lyssna på hela avsnittet om läkares övertid med Lars Edling, infektionsläkare, Ove Rang jurist och programledare Silvia Kakembo.   

Läkaravtal 2024: Läkare och lön - 15 juni 2023

Hur stora kommer löneökningarna bli under 2024, kommer de att bli högre inflationen? Ja, säger Ove Rang som i dagsläget tror att läkarna kommer att få en reallöneökning 2024. Niki Shams är inte lika optimistisk och tror inte det blir så.  Titta eller lyssna på hela avsnittet om Läkares löner med Niki Shams, AT-läkare, Ove Rang jurist och programledare Silvia Kakembo.   

Läkaravtal 2024: När får läkare strejka? - 29 maj 2023

Får läkare strejka för högre lön och bättre arbetsvillkor? Den frågan ställer medlemmar i Läkarförbundet i första avsnittet av avtalspodden svarar vi på frågan och passar också på att berätta om läkarnas kollektivavtal. Medverkande är Sofia Rydgren Stale, överläkare inom psykiatri och ordförande för Läkarförbundet, Ove Rang, jurist och chef för avdelningen “Arbetsliv och juridik” på Läkarförbundet och programledare Silvia Kakembo.

Läkaravtal 2024: Framtidens kollektivavtal, hur vill de unga läkarna ha det på jobbet? - 3 juli 2023


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare