Hoppa till innehåll

Mitt medlemskap

Här kan du ta hand om ditt medlemskap och ändra dina uppgifter när du tar dig vidare i karriären.

Uppdatera dina uppgifter

Logga in på Min sida för att se vilka uppgifter du registrerat hos oss. Vi uppdaterar automatiskt vårt register mot folkbokföringen vilket innebär att vi alltid har din senast registrerade adress.

Min sida kan du byta förening, se dina fakturor eller anmäla Läkartidningen som e-tidning.

Hantera din faktura

Läkarförbundet aviserar din medlemsavgift månatligen. Aktuell förbundsavgift (2024).

Yrkesverksam medlem 273 kr/mån samt icke varaktigt yrkesverksam 80 kr/mån.

För att få din medlemsavgift på e-faktura eller autogiro (och undvika avgift på 30 kr för pappersfaktura):

 1. Logga in på din internetbank.
 2. Klicka på "Lägg till betalningsmottagare e-faktura" eller "Lägg till autogiro".
 3. Sök efter "Sveriges läkarförbund" eller "Läkarförbundet medlemsavgift" med bankgiro 5118-1642.
 4. Vid autogiro ska du uppge betalarnummer, vilket är ditt 10-siffriga personnummer utan bindestreck.

Ditt medlemskap i Läkarförbundet är personligt och kopplat till ditt personnummer, och kan således inte läggas på autogiro eller e-faktura till företag eller annan person.

Är du med i rätt lokal- och yrkesförening?

 • Lokalföreningar

Läkarförbundet har 25 lokalföreningar spridda över hela landet. Som läkare och medlem i Läkarförbundet, tillhör du den lokalförening som är verksam där du arbetar. Lokalföreningarna har förhandlingsmandat för sina medlemmar och kan driva frågor som är relevanta för dig på din arbetsplats. Lokalföreningen kan bland annat hjälpa till med frågor om lön, rådgivning inför en anställning och innan du skriver under ett anställningsavtal. När det handlar om mer komplicerade ärenden som tvister, avstängning eller diskriminering är ombudsmän och jurister på Läkarförbundet redo att hjälpa till. Större lokalföreningar har ofta egna ombudsmän anställda.

 • Yrkesföreningar

I ditt medlemskap är du även ett medlem i en av våra åtta yrkesföreningar. En yrkesförening driver frågor som är knutet till din ställning och plats i yrket. Det kan röra sig om att påverka förutsättningarna för dig som jobbar på ett sjukhus (Sjukhusläkarna) eller att driva frågan om en bättre arbetsmiljö inom primärvården (Distriktsläkarföreningen). För dig som ännu inte är färdig specialist organiseras du och dina kollegor som också är underläkare i SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening). Här är du medlem fram till dess att du blir färdig specialist.

Registrera din arbetsplats

När vi vet vart du jobbar någonstans kan vi säkerställa att du blir företrädd i olika frågor som rör dig och din arbetsplats. Det underlättar dessutom för dig när du vill veta vem din fackliga företrädare är. Du registrerar snabbt och enkelt vart du arbetar genom självservicetjänster på Min sida. 

Dina uppgifter hjälper oss att ge dig bäst möjliga stöd som medlem i Läkarförbundet och våra delföreningar. Nu kan vi ge dig:  

 • Förbättrad personlig rådgivning 
 • Kännedom om dina fackliga företrädare  
 • Ökad förståelse för avtalsförhandlingar 

Anmäl läkarexamen

Är du medlem i Sveriges läkarförbund Student och har fått din läkarexamen? Grattis!

Ditt medlemskap ska nu övergå från studentmedlem till yrkesverksam medlem. Du kommer också tillhöra yrkesföreningen Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) eller om du arbetar inom industrin i Sveriges Industriläkarförening.

1. Logga in på Min sida
2. Välj "Registrera läkarexamen" i menyn
3. Registrera examensdatum
4. Välj yrkesförening (SYLF fram till färdig specialist)
5. Bekräfta uppgradering till yrkesverksam medlem
 
Som ny yrkesverksam medlem får du en reducerad medlemsavgift vid examen. Reduktionen gäller från det datum du tar examen och kommande tre år. Examensrabatten dras av från ordinarie månadskostnad.
- Under de första fyra månaderna 273 kr rabatt/månad
- Från femte månaden 136 kr rabatt/månad
- Under tredje året 68 kr rabatt/månad

Som medlem i Sveriges läkarförbund är du även medlem i en lokal- samt en yrkesförening. Medlemsavgiften varierar beroende på vilka föreningar du tillhör. Räkna ut din månadskostnad.

Kontakta Läkarförbundets medlemsservice om du har några frågor.


Vad kostar det att vara medlem i Läkarförbundet?

Medlemskapets kostnad är olika beroende på var och hur du arbetar. Ta reda på vad det kostar att vara medlem.


Varaktigt icke yrkesverksam

Som varaktigt icke yrkesverksam medlem (tidigare pensionärsmedlem) har du en lägre medlemsavgift än som yrkesverksam medlem. Många läkare fortsätter att arbeta efter 65 år och behöver ha kvar den fackliga servicen, men utan den juridiska servicen. Därför är åldersgränsen flexibel – det är verksamheten som avgör.

Som varaktigt icke yrkesverksam betalar du 80 kr per månad för medlemskapet i Läkarförbundet, avgiften aviseras månadsvis. Du väljer själv om du vill vara medlem i Läkarförbundets lokal- och yrkesföreningar. Kostnaden för delföreningar varierar.


Lämna Läkarförbundet

Vill du begära utträde ur Läkarförbundet? Läs först igenom det här så att du vet vad du väljer bort.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
 1. Trygghet på jobbet
 2. Unika försäkringar
 3. Lönestatistik för läkare