Hoppa till innehåll
Nyheter
Ny avtalspodd – Jämställdhetsavsnittet: Vabbar chefen?

Ny avtalspodd – Jämställdhetsavsnittet: Vabbar chefen?

Nyhet
Läkaravtal 2024

Om tio år så är det fler kvinnliga än manliga läkare i Sverige – hur påverkar det yrket? Den här avtalspodden handlar om att vara läkare och förälder, om att skaffa barn tidigt i karriären och om att gå hem i tid. Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet och Robert Holmqvist, ordförande Sveriges Yngre Läkares förening, berättar om hur de kombinerar läkarrollen med familjelivet och om lojalitetskonflikten som kan uppstå mellan patienterna, kollegorna och familjen. Robert tycker att fler unga läkare ska ställa sig frågan ”Vad har jag rätt till?” att fler ska läsa på vad lagen och kollektivavtalet säger och gärna vända sig till facket för att få stöd och råd. Bra arbetsmiljö är en jämställdhetsfråga säger Sofia och berättar om de konkreta jämställdhetskraven som Läkarförbundet tar med sig in i förhandlingarna med SKR: jourbefrielse för gravida, föräldralön till både föräldrarna även om de har samma arbetsgivare och kompletterande ersättning vid graviditetspenning.


Relaterat innehåll


Fler nyheter


Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter


Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Ny avtalspodd – Jämställdhetsavsnittet: Vabbar chefen?