Hoppa till innehåll
Nyheter
SKR:s bud inför nya kollektivavtalet med läkarna 

SKR:s bud inför nya kollektivavtalet med läkarna 

SKR lämnade 15/12 över sitt mål- och inriktningsdokument till facken med medlemmar i regioner och kommuner, däribland Läkarförbundet. Dokumentet är dyster läsning och pekar bland annat på ett tufft ekonomiskt läge, brist på arbetskraft och en åldrande befolkning.
Nyhet
Läkaravtal 2024
Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale kommenterar SKR:s dokument i Läkartidningen.

– Det ekonomiska läget gör såklart att förutsättningarna inför nästa års avtalsrörelse är tuffa. Men SKR ser alltid mörka moln på himlen. Vi tror att utmaningarna med den åldrande befolkningen och kompetensförsörjningen bäst möts genom att satsa på medarbetarna. En svältkur är inte vägen framåt för att attrahera och behålla personal, säger hon. 

Viktiga lokala avtal 

Sofia Rydgren Stale tar också upp vikten av lokala avtal i Läkartidningen och håller inte med SKR som vill att vissa centrala avtalsbestämmelser behöver »bli mer normativa«. 

– Vi ser möjligheten till lokala anpassningar och lokala avtal som viktig, eftersom verksamheterna ser väldigt olika ut, inte bara geografiskt utan också utifrån hur de är organiserade. Bra lokala avtal kan innebära en vinst för alla, säger hon. 

  


Fler nyheter


Yrkanden förbereds inför avtalsrörelsen 2025 

I veckan träffades Läkarförbundets förhandlingsdelegation för att diskutera frågor som förbundet ska driva i avtalsrörelsen 2025. Nästa steg är att underlaget ska skickas ut för synpunkter till lokalföreningarna och berörda yrkesföreningar.  
Nyheter

Läkarförbundet: Staten måste ta större ansvar för vården

Nyligen presenterades två olika planer som syftar till att förbättra kompetensförsörjningen och öka antalet vårdplatser. Läkarförbundet är i huvudsak positiva till förslagen men vill att staten tar ett större ansvar för att de ska bli verklighet.
Nyheter

Avtalskonferens!

23 maj träffades Läkarförbundets lokalföreningar digitalt och på plats för att i detalj gå igenom det nya kollektivavtalet med SKR. Eftersom avtalet är ettårigt handlade många av diskussionerna både om det nya avtalet och hur förbundet ska lägga upp strategin …
Läkaravtal 2024
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
SKR:s bud inför nya kollektivavtalet med läkarna