Om du har små barn har du rätt att arbeta deltid. Hur du vill lägga din föräldraledighet ska planeras ihop med din chef.
Du får minska din arbetstid med högst 25 procent. För dig som har barn födda före 1 januari 2014 får du göra det till och med det år som barnet är åtta år, eller slutar första klass. För dig som har barn som är födda efter 1 januari 2014 gäller nya regler om hur länge du får ta ut dagarna.
Beroende på vilken arbetsgivare du har kan det finnas möjlighet till arbetstidsförkortning fram till barnets 12-årsdag. Bra att stämma av vad som gäller på din arbetsplats.
Att få vara ledig på deltid är en rättighet som finns i föräldraledighetslagen 7 §. Du behöver inte ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan för den tiden du är hemma. Om du vill arbeta deltid på grund av att du har barn ska du söka föräldraledighet hos din arbetsgivare i god tid före ledigheten.
För läkare som är anställda inom region/kommun gäller det att du ska söka föräldraledighet minst tre månader i förväg. Jobbar du privat eller statligt är det två månader, oberoende om du har kollektivavtal eller inte. Hur du vill lägga din föräldraledighet är något som ska planeras tillsammans med din chef. Det kan vara att du vill arbeta kortare alla eller vissa dagar eller att du vill vara helt ledig en dag. Om ni inte kan komma överens om hur du ska vara ledig så ska arbetsgivaren i första hand gå dig till mötes och låta dina önskemål styra. Undantaget är om ditt önskemål skulle vara ett stort problem för verksamheten. Om ni inte skulle komma överens gällande dina önskemål ska arbetsgivaren underrätta både dig och den lokala läkarföreningen.
När du arbetar deltid ska du göra samma sak som tidigare, men i mindre omfattning. De arbetsuppgifter som står i ditt anställningsavtal ska du få möjlighet att fortsätta att göra. Dock ska mängden minskas eftersom du inte arbetar lika mycket för tillfället.