fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

En förening inom det ideella föreningslivet räknas inte som vårdgivare om inte hälso- och sjukvården bedrivs yrkesmässigt. Om så är fallet måste avgöras från fall till fall, men Socialstyrelsen bedömer att det främst torde vara aktuellt ”inom de mer professionella delarna av föreningslivet eller där det annars förekommer mer omfattande inslag av hälso- och sjukvård”.

Läkarens personliga ansvar

Den legitimerade har som vanligt ett personligt ansvar. Även frivilligt arbete ska utföras i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Idrottsmedicin kan också innebära speciella etiska överväganden.

Journalföring

Journal behöver bara föras ”när det är fråga om vård av en patient” – vilket är upp till den legitimerade att bedöma. Åtgärder som ”lika gärna hade kunnat utföras av någon annan i föreningen, som inte har särskilda medicinska kunskaper” torde inte omfattas, menar Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen – Hälso- och sjukvård i ideella föreningar

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem