fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Trött gravid kvinna sitter på sängkanten

En graviditet är en stor påfrestning, och påverkar olika från fall till fall och förloppet igenom. Arbetsmiljölagen säger generellt att arbetsförhållanden ska anpassas efter olika fysiska och psykiska förutsättningar – som gravid har du förstärkta rättigheter för att skydda både barnet och dig själv och inte utsätta er för onödiga risker.

Rätt till bedömning

Gravida har rätt att i samverkan med arbetsgivaren få sin arbetssituation riskbedömd av rätt kompetens (oftast företagshälsovården). Om det finns risker ska de åtgärdas.

Psykosociala påfrestningar och uttröttning ger utökad rätt till vila under arbetet.

Befrielse från jour och beredskap

Läkarförbundet och SKR har kommit överens om att läkare som så önskar bör befrias från jour och beredskap under graviditetens sista 60 dagar.

Man kan befrias från nattarbete under hela graviditeten om det enligt läkarintyg är skadligt för säkerhet eller hälsa. Det finns även lokala kollektivavtal som befriar från jour på kvällar, nätter och helger på egen begäran (kontakta din lokala läkarförening för mer information).

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem