fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info 25/6 har medlemsrådgivningen stängt. Öppet som vanligt igen 28/6. Här hittar du vår kunskapsbank för medlemmar.

Löneväxling är ett avstående av lön till förmån för pensionsavsättning. Du säger helt enkelt nej tack till en del av din lön nu för att istället ta ut den när du är pensionär. Det är dock inte ett bra alternativ för alla. För att inte få negativa effekter på socialförsäkringarna eller den allmänna pensionen bör man efter löneväxlingen inte ha en bruttolön under 8,07 inkomstbasbelopp, det vill säga cirka 45 000 kronor i månaden.

Löneväxlingen sker på din bruttolön, det vill säga innan skatt, och tjänstepensionen räknas på din inkomst innan löneväxlingen (i det allra flesta fall).

Eftersom arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgiften för den del du löneväxlar bjuder de flesta på 5 – 7 procent extra. Om du löneväxlar 1000 kronor och har ett avtal där arbetsgivaren bjuder på 6 procent kommer arbetsgivaren alltså att sätta in 1060 kronor. De pengarna hamnar i samma tjänstepensionssystem dit din arbetsgivare gör de premiebaserade avsättningarna i om inget annat val görs.

Till skillnad mot ett eget pensionssparande handlar löneväxlingen om pengar som du inte skattat för. Det gör du istället då du börjar ta ut tjänstepensionen. Man ska dock komma ihåg att du inte kommer att kunna röra de pengar du löneväxlar innan du går i tjänstepension.

För att få löneväxla förutsätts det att det finns en överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Byter du arbetsgivare måste du således få ett nytt avtal. Du behöver också beakta vad som händer om du blir sjuk och den eventuella uppsägningstid som kan finnas i avtalet om löneväxling.

Beroende på vilken sektor man arbetar inom kan villkoren för löneväxling se olika ut.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem