info Just nu är det många som ringer till oss och det kan vara svårt att komma fram på telefon. Har du problem med ditt OCR-nummer? Eller saknar du din e-faktura? Här läser du mer om fakturering från Läkarförbundet.

Sedan 2016 är traditionellt privat pensionssparande inte avdragsgillt. Löneväxling kan vara ett bättre alternativ – det innebär att du efter överenskommelse med arbetsgivaren byter en del av din kontanta bruttolön mot sparande i tjänstepension. Det kan du göra om det finns lokalt kollektivavtal om löneväxling.

Vad påverkas av löneväxlingen?

Genom att få lägre bruttolön minskar du din skatt – samtidigt som du får högre premieavsättningar till tjänstepensionen än den bruttolön du avstår.

Din ordinarie tjänstepension beräknas på bruttolön före löneväxling, och ska inte påverkas. Däremot utgår sjuklön och föräldrautfyllnad från bruttolön efter löneväxling, och blir lägre. Löneväxlingsavtalen kan justera det, eller låta dig avbryta löneväxlingen under längre tids sjukdom eller föräldraledighet; kontakta arbetsgivaren eller lokalföreningen för att få reda på vad som gäller i ditt fall.

Du måste själv avgöra om det är värt den lägre nettolönen. Du bör inte löneväxla om det innebär att din månadslön hamnar under 42 000 kr – då går det ut över den allmänna pensionen.

Värt att tänka på

Pensionsutfallet beror på avkastningen och avgifterna, och du ansvarar själv för hur det utvecklas genom aktiva val.

Fundera på om du vill ha återbetalningsskydd till anhöriga om du skulle avlida. Har du inte det får du del av arvsvinster från gruppen som inte valt återbetalningsskydd och kan på så sätt få högre pensionskapital.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

8 av 10 läkare är redan med. När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård. Bli medlem du också!

Bli medlem idag!
Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.