Hoppa till innehåll

Löneväxling

När privat pensionssparande inte längre är skattemässigt gynnat är det fler som efterfrågar löneväxling till pension genom sin arbetsgivare.

Löneväxling är ett avstående av lön till förmån för pensionsavsättning. Du säger helt enkelt nej tack till en del av din lön nu för att istället ta ut den när du är pensionär. Det är dock inte ett bra alternativ för alla. För att inte få negativa effekter på socialförsäkringarna eller den allmänna pensionen bör man efter löneväxlingen inte ha en bruttolön under 8,07 inkomstbasbelopp, det vill säga cirka 45 000 kronor i månaden.

Löneväxlingen sker på din bruttolön, det vill säga innan skatt, och tjänstepensionen räknas på din inkomst innan löneväxlingen (i det allra flesta fall).

Eftersom arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgiften för den del du löneväxlar bjuder de flesta på 5 – 7 procent extra. Om du löneväxlar 1000 kronor och har ett avtal där arbetsgivaren bjuder på 6 procent kommer arbetsgivaren alltså att sätta in 1060 kronor. De pengarna hamnar i samma tjänstepensionssystem dit din arbetsgivare gör de premiebaserade avsättningarna i om inget annat val görs.

Till skillnad mot ett eget pensionssparande handlar löneväxlingen om pengar som du inte skattat för. Det gör du istället då du börjar ta ut tjänstepensionen. Man ska dock komma ihåg att du inte kommer att kunna röra de pengar du löneväxlar innan du går i tjänstepension.

För att få löneväxla förutsätts det att det finns en överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Byter du arbetsgivare måste du således få ett nytt avtal. Du behöver också beakta vad som händer om du blir sjuk och den eventuella uppsägningstid som kan finnas i avtalet om löneväxling.

Beroende på vilken sektor man arbetar inom kan villkoren för löneväxling se olika ut.

Kontakta medlemsrådgivningen

För fackliga och juridiska frågor
08–790 35 10

Ordinarie öppettider:
måndag–torsdag 9.00–17.00
fredag 9.00–13.00

Skicka e-post

medlemsradgivningen@slf.se