fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Lanseringen av denna webbportal, som heter Förskrivningskollen, innebär att en gradvis övergång från pappersrecept till e-recept påbörjas.

Läkemedelsverket utreder för närvarande när e-förskrivning ska bli huvudregel. Här har vi samlat frågor och svar kring vad e-förskrivning kommer innebära för dig som yrkesverksam eller pensionerad läkare.

Syftet med e-förskrivning

Syftet med e-förskrivning är att så mycket information som möjligt om en patients läkemedel ska finnas samlad i Nationella läkemedelslistan. Elektronisk förskrivning kommer att vara huvudregel även för pensionerade förskrivare och vid fritidsförskrivning. E-hälsomyndigheten kommer att tillhandahålla ett webbaserat verktyg för elektronisk förskrivning, Förskrivningskollen.

Lansering av e-hälsomyndighetens webbportal

E-hälsomyndighetens webbportal Förskrivningskollen lanserades den 1 maj 2021. Från och med 1 maj 2021 har apotek börjat omvandla recept som är förskrivna på receptblankett till e-recept innan receptet expedieras.

Kostnad för användning av Förskrivningskollen

Förskrivningskollen är kostnadsfri.

När blir e-recept huvudregel i stället för pappersrecept?

För närvarande är det inte fastställt när e-förskrivning kommer att bli huvudregel. Läkemedelsverket utreder för närvarande när kravet på elektronisk förskrivning ska införas.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

Att använda Förskrivningskollen

Förskrivningskollen kommer kunna användas av både yrkesverksamma och pensionerade läkare för att utfärda recept. Du som är anställd av en vårdgivare loggar in med e-legitimationen SITHS e-id. Som fritidsförskrivare loggar du in med e-legitimationen Freja e-ID Plus.

I november 2021 kan fritidsförskrivare logga in med e-legitimationen Freja e-ID Plus för att skapa förskrivningar. Till fritidsförskrivare hör personer som förskriver läkemedel utanför sitt arbete, pensionerade förskrivare och förskrivare utan anställning. E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket för en dialog om konsekvenserna av att man kan utföra förskrivningar i Förskrivningskollen först i november och hur det påverkar när föreskriften ska börja gälla.

För att kunna skaffa Freja e-ID Plus krävs dels att du är folkbokförd i Sverige (eftersom dina personuppgifter kommer kontrolleras mot SPAR, Statens person- och adressregister), dels att du fysiskt måste besöka ett ATG-ombud för att verifiera informationen/personuppgifterna. Som bosatt och folkbokförd i ett annat land är det därför inte möjligt att skaffa Freja e-ID Plus, vilket följaktligen även omöjliggör en registrering i Förskrivningskollen. Det är inte möjligt att använda Mobilt BankID som legitimering i Förskrivningskollen.

Läs mer om förskrivningskollen

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem