fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Som arbetsskada räknas en skada som uppkommit genom olycksfall i arbetetfärdolycksfall (olycksfall till eller från arbetet), arbetssjukdom (skadlig inverkan i arbetet) och smitta (i vissa fall).

Du kan få ersättning (arbetsskadelivränta) från Försäkringskassan om din skada godkänns som arbetsskada och om du till följd av arbetsskadan:

  • får nedsatt förvärvsförmåga med minst 1/15-del under minst ett år framåt i tiden
  • behöver omplaceras eller byta arbete och därigenom får lägre lön
  • behöver gå ner i arbetstid i ditt ordinarie arbete
  • behöver skola om dig
  • behöver rehabiliteras

Anmäla är viktigt!

Du behöver informera din arbetsgivare om du drabbas av en skada som i sin tur har skyldighet att anmäla skadan till Försäkringskassan. Om sådan anmälan inte görs kan man själv göra en anmälan.

För att få din skada prövad och få eventuell ersättning måste du även ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Anmälan görs via Anmäl arbetsskada.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal omfattas du av en extra försäkring, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Denna försäkring ger ersättning för förlorad inkomst och eventuella kostnader. Olika regler gäller beroende på om du arbetar inom offentlig, privat eller statlig sektor samt om du är egen företagare.

Läs mer på

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem