Hoppa till innehåll

Förhandla vid nyanställning

Vid nyanställning är förhandlingsklimatet ofta gott – men man vet mindre om arbetssituation och ansvar. Hur hittar man rätt löneanspråk?

Löneanspråket ska utgå från det ansvar du kommer att få, din kompetens och arbetets svårighetsgrad. Hur arbetssituation, bemanning och arbetsmiljö ser ut bör också vägas in. När förkunskapen är begränsad blir förberedelserna än viktigare – det är svårt att korrigera en låg lön senare.

Vänta till förhandlingen – och bestäm dina gränser innan

  • Ta reda på om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen, eller om du måste förhandla dina villkor enskilt.
  • Ibland frågas det efter löneanspråk redan i ansökan. Undvik helst att uppge det – säg ”marknadsmässig lön”, eller att du först behöver få reda på mer om tjänsten. Kontakta lokalföreningen för information om lönelägen.
  • Bestäm tre nivåer: lönebud, mållön och lägsta lön. Lönebudet är det du lägger – en bra lön som går att motivera, men som du troligen inte får. Mållönen är den du anser vara rimlig och som du är nöjd med. Lägstalönen är din brytpunkt för när du tackar nej till jobbet.
  • Förhandla inte bort rätten till övertidsersättning innan du vet hur mycket övertid anställningen innebär. Använd vår övertidssnurra för att beräkna värdet av din övertid.

Kontakta medlemsrådgivningen

För fackliga och juridiska frågor
08–790 35 10

måndag–torsdag 9.00–17.00
fredag 9.00–13.00

Skicka e-post

medlemsradgivningen@slf.se