Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Prejudikat vid ersättningsetablering kopplad till heltidskravet

Prejudikat vid ersättningsetablering kopplad till heltidskravet

Prejudikat vid ersättningsetablering kopplad till heltidskravet i Lag (1993:1651) om läkarvårdsersättning

Nyhet

Läkarförbundet har drivit en domstolsprocess för privata aktörer inom ” den nationella taxan” och fick idag besked att Högsta förvaltningsdomstolen har gått på vår linje.

Frågan gällde en fysioterapeut som på grund av sjukdom ej kunde bedriva sin verksamhet på heltid. Lagen ger vårdgivaren rätt att bland annat arbeta i lägre omfattning på grund av sjukdom. Landstinget nekade vårdgivaren att sälja sin verksamhet med motivering att hen ej uppfyllde heltidskravet. Aktuell frågeställning var av vikt det vill säga en principiell fråga för” taxans” överlevnad. Domstolsbeslutet påverkar även läkarnas fråga om rätt till ersättningsetablering då Lag (1993:1651) om läkarvårdsersättning är en tvillinglag till lag ( 1993:1652) ) om ersättnings för fysioterapi.

Nu har vi lyckats stoppa en snabbare avveckling av ersättningsetablering då samtliga kan sälja sin verksamhet oavsett i vilken omfattning hen bedriver sin verksamhet. Vad som är av vikt är huruvida verksamheten är aktiv eller ej.

Skåne Läns Landsting fick ej prövningstillstånd och Kammarrättens beslut kvarstår.


Fler nyheter


Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Prejudikat vid ersättningsetablering kopplad till heltidskravet