Hoppa till innehåll
Pressrum
Ett steg på vägen mot en bättre styrning av vården

Ett steg på vägen mot en bättre styrning av vården

Regeringens besked om att man tillsätter en utredning som ska se över möjligheterna att helt eller delvis införa ett statligt huvudmannaskap för vården välkomnas av Sveriges läkarförbund.
Pressmeddelande
Ett steg på vägen mot en bättre styrning av vården

–          Läkarförbundet har länge efterlyst en bättre styrning av hälso- och sjukvården. Det är uppenbart att många regioner är för små för sitt uppdrag. Det är också uppenbart att regionerna prioriterar så olika att vården blir ojämlik. Därför är det bra att regeringen nu tar initiativ till att utreda om och hur staten kan ta ett mer övergripande ansvar för vården, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Svensk hälso- och sjukvård styrs i dag på 21 olika sätt av 21 olika huvudmän med olika förutsättningar och olika prioriteringar. Regionerna är för många, och flera av dem är helt enkelt för små. Läkarförbundet anser att statens styrning måste bli mer strategisk och att vården förtjänar samma långsiktiga styrning som exempelvis forsknings- och försvarspolitiken. Förbundet beklagar att utredningen inte fått något tydligt uppdrag om att föreslå hur detta ska kunna uppnås.

–          Det måste bli slut med pressmeddelandepengar – öronmärkta statsbidrag som försvinner lika fort som de kommer innan kommuner och regioner ens hunnit analysera var pengarna skulle göra bäst nytta. Eller som är så detaljstyrande att de i praktiken gör mer skada än nytta. Svensk sjukvård förtjänar en bättre styrning än så, säger Sofia Rydgren Stale. 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Pressrum
Ett steg på vägen mot en bättre styrning av vården