Läkare: Vårdplatsbristen har förvärrats
– Ska vårdplatserna bli fler måste regionerna ersätta nedskärningar med satsningar på personalen. Men regionerna måste också ges långsiktiga ekonomiska förutsättningar av regeringen att bedriva sjukvård, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
En färsk undersökning bland Läkarförbundets medlemmar visar att läkarna upplever att bristen på vårdplatser har försämrats de senaste åren. 20 procent tvingas varje vecka skicka hem patienter som borde ha lagts in. Motsvarande siffra 2022 var 14 procent. 26 procent av läkarna tvingas varje vecka skriva ut patienter för tidigt, för tre år sedan uppgav 20 procent detta.
Att öka antalet vårdplatser är en prioriterad fråga i Tidöavtalet. Regeringen har genomfört ekonomiska satsningar på att öka antalet vårdplatser i regionerna, och givit Socialstyrelsen i uppdrag att föreslå åtgärder. Socialstyrelsen bedömer att vårdplatsbristen kan vara löst fram till år 2026. Den bedömningen håller mycket få läkare med om. 91 procent av läkarna i undersökningen tror att vårdplatsbristen kommer att bestå även efter 2026.
– Samtidigt som regeringen har satsat har regionerna skurit ner. Vår undersökning pekar på att löftet om fler vårdplatser därför inte kommer att infrias. Det drabbar patienterna, men det sätter också press på läkarna. I slutänden leder det till att läkarna söker sig bort och att vårdplatsbristen förvärras ytterligare, säger Sofia Rydgren Stale.
Undersökningen i korthet:
- 20 procent (14 procent, 2022) av läkarna tvingas varje vecka skicka hem patienter som borde lagts in på grund av vårdplatsbrist.
- 26 procent (20 procent, 2022) av läkarna tvingas varje vecka skriva ut patienter för tidigt på grund av vårdplatsbrist.
- 45 procent av läkarna tvingas varje vecka lägga arbetstid på att leta vårdplatser till patienter.
- 91 procent av läkarna anser att det inte är troligt att vårdplatsbristen kommer vara löst fram till 2026.