fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Medicinskt ansvarig läkare krävs
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund

Regeringen har idag presenterat att de kommer att tillsätta en ny utredning om äldreomsorgen. Utredningen ska bland annat titta på flera frågor som Läkarförbundet föreslagit för regeringen och riksdagspartierna, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.

Pandemin har med tydlighet visat att den medicinska kompetensen i kommunerna är för låg. Läkarförbundet har fört fram flera förslag för att bättre ta om hand våra mest sjuka äldre.

– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.

Det är viktigt att understryka, precis som socialministern gjorde under regeringens pressträff, att inget i lagen hindrar kommunerna att anställa medicinskt ansvariga läkare redan idag. Läkarförbundet hoppas nu att kommunerna tar sitt ansvar för att förbättra den medicinska kompetensen.

Den läkarmedverkan som sker i äldreomsorgen regleras i avtal mellan kommun och region. Regionerna har i sin tur ett tydligt ansvar för att primärvården har tillräckligt med resurser för att läkarmedverkan i äldreomsorgen ska fungera. Uppenbarligen har detta inte fungerat.

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena. Medicinsk kompetens behöver finnas tillgänglig dygnet runt, säger Sofia Rydgren Stale.

Läkarförbundet är positiva till att frågorna om stärkt medicinsk kompetens i äldreomsorgen nu utreds.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem