Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Framgång i kammarrätten!

Framgång i kammarrätten!

Taxeläkare i Region Stockholm har anledning att fira! Privatläkarföreningen har med hjälp av Läkarförbundets förbundsjurist Mia Wallgren drivit frågan om "fria nyttigheter" i rätten, och det framgångsrikt! Bakgrunden är ett beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm från slutet på augusti 2020.
Nyhet
Övriga nyheter
Fru justitia
Privatläkarna får rätt!

Den 25 augusti 2020 meddelades helt utan förvarning via ett tjänsteutlåtande att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm fattat beslut om att läkare som arbetar enligt nationella taxan i regionen får fullt kostnadsansvar för basal medicinsk service, exempelvis enklare laboratorieprov. För avancerad medicinsk service skulle det enligt beslutet bli ett delat kostnadsansvar, där vårdgivaren får stå för 20 procent av kostnaden. Beslutet fattades ensidigt utan förhandling med SPLF eller Läkarförbundet.

Efter ett överklagande av SPLF/SLF med hjälp av förbundsjuristen Mia Wallgren revs beslutet upp av Förvaltningsrätten, med hänvisning till att beslutet strider mot lag eller annan författning, ett beslut som nu bekräftas av Kammarrätten. Kammarrätten skriver bland annat i sitt beslut:

Det framgår inte av regionens beslut hur fördelningen av kostnader enligt den nya ansvarsmodellen kan inordnas i det ersättningssystem som gäller enligt LOL och anslutande förordning. Kammarrätten bedömer för egen del att regionens modell för fördelning av kostnadsansvar inte är förenlig med systemet enligt LOL

Beslutet är mycket positivt för taxeläkarna, som slipper delat kostnadsansvar, både i Stockholm och i övriga landet. Om regionen hade fått rätt hade så klart risken funnits att liknande beslut fattats även i andra regioner.


Kontaktperson

  1. Hannu Määttänen
    Ordförande Storstockholms Privatläkarförening

Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare