Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF, avtal klart!

Nyhetsbrev SPLF, avtal klart!

Nytt avtal med SKL om FOL är nu klart! Avtalet skrivs på 1+1 år.

Nyhet
Nyhetsbrev

Förhandlingar om taxan i mål

Vi har nu nått ett avtal med SKL om förordningen om läkarvårdsersättning d.v.s. ”taxan”. Det blir en generell uppräkning på 2,5 % för 2019 och samma nivåhöjning 2020 om inte något oförutsett inträffar. Avtalet är alltså på 1 år med 1 års förlängning om inte lagen om läkarvårdsersättning ändras påtagligt under 2019. Det är inte så troligt så räkna med 2,5% varje år de närmaste två åren.

Några andra förändringar blev det inte utöver ett förtydligande av en åtgärd gällande operationer i händer och fötter. Det gäller åtgärd 332 som nu klart anges att den gäller i både händer och fötter om man opererar två olika nerver med neurolys i samma hand eller fot.

Vi försökte länge få till andra förändringar av förordningen men då vi står inför ett utredningsarbete där ”taxan” skall ”integreras” med övrig vård kom vi inte vidare i detta denna gång. Vi har dock enats med SKL om några utgångspunkter i det arbetet. Vi betonar där vikten av en mångfald av vårdgivare, att kontinuitet för patienterna prioriteras och att systemet är stabilt över tid.

Frågan om hur taxan skall ”integreras” kommer jag att återkomma till många gånger de närmaste åren men nu vet vi i vart fall hur ekonomin ser ut ett par år framåt.

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare