Ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet (R 39.20)
Sveriges läkarförbund har fått rubricerad promemoria på remiss och vill framföra följande synpunkter.
Läkarförbundet anser att lärosäten och staten som huvudman ska främja och värna akademisk frihet som en förutsättning för forskning och utbildning på vetenskaplig grund, samt för lärosätenas roll som en självständig och kritiskt reflekterande kraft i samhället. Vi tillstyrker därför promemorians förslag att i högskolelagen införa en bestämmelse i syfte att främja och värna den akademiska friheten i högskolan.
Läkarförbundet tillstyrker även förslaget att i högskolelagen införa en bestämmelse om att högskolorna i sin verksamhet ska främja det livslånga lärandet. Tyvärr har läkarnas tillgång till fortbildning minskat dramatiskt under senare år eftersom arbetsgivaren inte tar ansvar för att säkerställa att resurser i form av tid och pengar avsätts. Det saknas även ett strukturerat sätt att arbeta med fortbildning och uppföljning av denna. Läkarförbundet har konstaterat att antalet dagar för extern fortbildning har sjunkit betydligt sedan år 2005 – från 9,1 dagar/år till endast 6 dagar 2017. En av tio specialistläkare uppger att de inte ägnat sig åt någon extern fortbildning alls under 2017. Antalet dagar för extern fortbildning skiljer sig också markant mellan de olika regionerna där spannet är mellan 4,1 dagar och 7,9 dagar per år.
Lagförslaget om att främja det livslånga lärandet är ett steg i rätt riktning. Men för att vända den negativa trenden avseende läkarnas fortbildning behövs ett tydligare nationellt ansvarstagande för hälso- och sjukvårdens kompetensutveckling. För att tydliggöra både arbetsgivares och arbetstagares ansvar för läkarnas fortbildning krävs en föreskrift som tydligt reglerar en systematiserad fortbildning, med en individuell fortbildningsplan för varje läkare. En reglerad fortbildning ökar möjligheterna för en jämlik vård då den garanterar att alla läkare får fortbildning.
Sofia Rydgren
Andre vice ordförande
Ordförande utbildnings- och forskningsrådet
Sveriges läkarförbund
Hampus Carlson
Utredare
Avdelningen för Politik och profession