Remiss – Vilja välja vård och omsorg – En hållbar kompetensförsörjning inom vård och omsorg av äldre
Sveriges läkarförbund har fått rubricerad promemoria på remiss och vill framföra följande synpunkter.
Läkarförbundet anser att utredningen gjort en gedigen genomgång av de förutsättningar som behöver finnas på plats för att säkra kompetensförsörjningen inom vården och omsorgen av äldre. Vidare lyfter utredningen fram centrala komponenter för att både kunna öka kompetensen hos medarbetarna och bidra till ett mer interprofessionellt omhändertagande.
Inom de fyra temaområdena utredningen utkristalliserat, med tillhörande rekommendationer och uppföljande indikatorer, vill Sveriges läkarförbund särskilt betona följande.
Förnya, behålla och utveckla kompetens
Möjligheten för medarbetare inom vård och omsorg att såväl vid hembesöket som efteråt ha tillgång till ett interprofessionellt team, för att kunna diskutera vårdtagarens individuella behov av fortsatta vård- och omsorgsinsatser, måste säkerställas. I ett sådant team behövs även en kontinuerlig läkarmedverkan tryggas.
Stärk ledarskapet
Ledningarna har en central roll i att stötta medarbetarna i olika situationer, men även för att bygga upp stödsystem där tillgång till läkare och sjuksköterska säkerställs. Möjlighet till läkarstöd för medarbetarna behöver finnas både genom rådgivning på telefon och jourbesök. Därutöver vill förbundet understryka vikten av att läkares kompetens tas tillvara och representeras i ledningarna för vården och omsorgen av äldre.
Skapa trygga anställningsförhållanden och god arbetsmiljö
Utredningen saknar en diskussion kring medarbetares ofta ensamma och utsatta arbetsmiljö i vården och omsorgen av äldre. Därför är det centralt att medarbetarna har tillgång till interprofessionella team för att kunna diskutera vårdtagares individuella behov av fortsatta vård- och omsorgsinsatser, såväl under hembesöket som efteråt. Därutöver behöver arbetsgivarna säkerställa att medarbetarna, under arbetstid, har möjlighet till dialog, handledning, kompetensutveckling samt reflektion tillsammans med andra professioner, däribland läkare.
Ta tillvara ny teknik
Redan idag kan befintlig teknik nyttjas mer effektivt. Till exempel ska videosamtal till läkare eller sjuksköterska möjliggöras under hembesök såväl vid akuta som planerade ärenden. Tekniska hjälpmedel kan i större utsträckning även användas av vårdtagaren för att underlätta dennes vardag och kontakt med vården och omsorgen. Det ska dock betonas att tekniken i sig inte får bli ett självändamål, utan att teknikens möjligheter framför allt ska resultera i att mer tid frigörs till den mänskliga relationella kontakten mellan vårdtagare och medarbetare.
Vänliga hälsningar
Sofia Rydgren Stale
Ordförande Sveriges läkarförbund
|
Jonas Lilleberg Eriksson
Utredare Politik och profession Sveriges läkarförbund jonas.lilleberg.eriksson@slf.se Mobiltelefon 070 790 34 49
|