Begränsningar i möjligheterna för vissa aktörer att få tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek (SOU 2022:27)
Sveriges läkarförbund har fått rubricerade betänkande på remiss och vill framföra följande synpunkter.
Förbundet instämmer i att det finns ett behov av att begränsa möjligheten för vårdgivare att driva öppenvårdsapotek och att begränsa apoteksägares möjlighet att ha styrande inflytande hos vårdgivare. Vi delar utredningens bedömning att tydliga skiljelinjer mellan apoteksföretag och vårdgivare behövs för att inte riskera överförskrivning av läkemedel eller att förskrivning sker på sådant sätt att omotiverade kostnader för individ eller samhälle uppstår.
Förbundet delar utredarens bild av att de föreslagna författningsförändringarna förtydligar de skiljelinjer som bör finnas mellan apoteksföretag och vårdgivare.
Förbundet vill samtidigt framhålla att det är lika problematiskt att apotek äger vårdgivare som att vårdgivare äger apotek. Vårdgivare bör inte äga apotek och apoteksaktörer ska inte bedriva vård.
8.2.2 Vilka vårdgivare omfattas av förslaget
Läkarförbundet anser att samtliga vårdgivare enligt hälso- och sjukvårdslagen och samtliga som bedriver verksamhet enligt lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar, bör omfattas av utredningens förslag. Förbundet anser alltså inte att ägarbegränsningen enbart bör gälla verksamheter där det arbetar personer som är behöriga att förordna läkemedel. Detta för att en aktör inte samtidigt ska kunna vara både apotek och hälso- och sjukvårdsaktör. Rollerna behöver renodlas för att undvika en problematisk förskrivning.
5.6.5 Oklart om även samarbeten kan påverka läkemedelsförskrivningen
Utredningens förslag innebär att apotek och digitala vårdgivare kan fortsätta samarbeta gällande receptförnyelser, vilket Läkarförbundet finner problematiskt. Receptförnyelse bör ske genom ordinarie förskrivande enhet, för att skapa kontinuitet och säkerhet i vården. En digital vårdgivare saknar tillgång till patientens ordinarie journal och vet inte vilka överväganden som gjorts eller bör göras innan ett recept förnyas.
5.7.3 Gränsdragning mellan hälsorelaterad kundservice och hälso- och sjukvård
Utredningen anger att det ligger utanför dess uppdrag att ta fram förslag till förtydligad gränsdragning mellan hälso- och sjukvård och hälsorelaterad kundservice. Läkarförbundet anser att det är viktigt att sådan gränsdragning görs. Det finns en tendens till att vård bedrivs på apotek, utan den kontinuitet, sekretess och dokumentation som hälso- och sjukvården kan erbjuda. Som utredningen beskriver blir det viktigt med gränsdragningen för att avgöra vem som är vårdgivare och därmed inte kan äga apotek och vice versa.
Med vänliga hälsningar
Sofia Rydgren Stale
Ordförande Sveriges läkarförbund
|
Therese Wallqvister Utredare Avdelningen för politik och profession
therese.wallqvister@slf.se Telefon 08-790 33 00
|