Utökad möjlighet för Säkerhetspolisen att inhämta information i verksamheten för personskydd
Sveriges läkarförbund har fått rubricerade promemoria på remiss från Justitiedepartementet och vill lämna följande synpunkter.
I promemorian föreslås att Säkerhetspolisen ska få utvidgade möjligheter att inom ramen för sitt arbete med personskydd hämta in uppgifter från hälso- och sjukvården, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården.
Idag har Säkerhetspolisen sådan möjlighet vad gäller uppgifter som behövs för personskyddet för den centrala statsledningen och medlemmar av kungahuset. I promemorian föreslås att möjligheten att hämta in uppgifter utökas betydligt, så att den även ska omfatta uppgifter som behövs i verksamhet för personskydd ”för personer som Säkerhetspolisen i enskilda fall har beslutat om personskydd för eller vars personskydd Säkerhetspolisen ansvarar för i samband med statsbesök och liknande händelser”.
Hälso- och sjukvårdssekretessen syftar till att värna patienternas integritet och upprätthålla deras förtroende för hälso- och sjukvården. De uppgifter som Säkerhetspolisen kan komma att hämta in kan vara mycket integritetskänsliga. Utgångspunkten bör därför vara att uppgifter hämtas in endast när det verkligen behövs. Dessa aspekter borde ha diskuterats mer ingående i promemorian. Det kan i vissa fall vara rimligt att Säkerhetspolisen får hämta in uppgifter även när det gäller personskydd för andra än den centrala statsledningen och medlemmar av kungahuset.
Formuleringen ”personer som Säkerhetspolisen i enskilda fall har beslutat om personskydd för” är emellertid väldigt oprecis och potentiellt även mycket vid. Det är utifrån denna formulering svårt att bilda sig en uppfattning om vilka personer det kan handla om. Läkarförbundet rekommenderar därför att bestämmelsen omformuleras, så att personkretsen tydligare framgår.
Vänliga hälsningar
Torsten Mossberg
Ordförande i Sveriges läkarförbunds Etik- och ansvarsråd
Tomas Hedmark
Förbundsjurist Arbetsliv & Juridik
Kontakt via e-post 08-790 33 31