Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet välkomnar utökat antal försök på kunskapsprovet

Läkarförbundet välkomnar utökat antal försök på kunskapsprovet

Många av Sveriges läkare har utbildat sig i andra länder, det är en tillgång för kompetensförsörjningen. Därför måste processen till svensk läkarlegitimation, oavsett i vilket land läkaren utbildat sig, vara effektiv och säkra relevant kompetens.

Nyhet

I den nyligen antagna kompetensförsörjningspolicyn presenterade Läkarförbundet 47 förslag för att förbättra förutsättningar för utlandsutbildade läkare att lättare ta sig in i den svenska sjukvården.

Ett av förslagen, att utöka antalet provtillfällen på kunskapsprovets teoretiska del från tre till fem, går nu i uppfyllelse då Socialstyrelsen meddelar att maxantalet provtillfällen blir fem från och med den 1 maj.

– Det är väldigt glädjande att Socialstyrelsen har lyssnat på kritiken. Läkarförbundet har tillsammans med vår intresseförening Internationella läkarföreningen (ILF) arbetat i flera år för att utöka antalet provtillfällen i de dialoger vi har haft med Socialstyrelsen. Vi anser att läkare som utbildat sig utanför EU ska få liknande villkor som de som råder för andra läkarstudenter och AT-läkare vad gäller antalet provtillfällen. Det är särskilt viktigt då kunskapsprovet, utöver de medicinska kunskaperna, även testar examinanders språkliga förmåga, säger Madeleine Liljegren, ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.

Läkarförbundet kommer att arbeta vidare med de övriga förslagen i kompetensförsörjningspolicyn. För att förbättra förutsättningarna för tredjelandsläkare att klara kunskapsprovet, oberoende av bostadsort, behöver universiteten erbjuda nationella preparandkurser. Tredjelandsläkare (Läkare utbildade utanför EU/ESS) ska dessutom kunna erbjudas läkarassistenttjänster för att komma in på arbetsmarknaden samt för att bibehålla den kliniska kompetensen. För att läkare som utbildar sig i annat land lättare ska komma in på den svenska arbetsmarknaden bör både läkarassistent- och underläkartjänster annonseras genom en nationell portal. Idag är det mycket svårt för gruppen att hitta de tjänster som finns tillgängliga på lika villkor.

Läs mer om förändringen i antal försök på Socialstyrelsens webbplats

 


Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet välkomnar utökat antal försök på kunskapsprovet