Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
Mänskliga rättigheter i fokus på WMAs årsmöte i Rwanda

Mänskliga rättigheter i fokus på WMAs årsmöte i Rwanda

Den 4-7 oktober hade World Medical Association, WMA, sitt årsmöte i Kigali, Rwanda. Läkarförbundet representerades av Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande, och Christofer Lindholm, ordförande i förbundets Etik- och ansvarsråd.
Nyhet
Christofer Lindholm, ordförande i förbundets Etik- och ansvarsråd, Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande och Heidi Stensmyren, WMA presidentpresidium.
Christofer Lindholm, ordförande i förbundets Etik- och ansvarsråd, Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande och Heidi Stensmyren, WMA presidentpresidium.

I samband med årsmötet uppdaterades en tidigare resolution till stöd för mänskliga rättigheter i Iran. WMA fördömer den iranska regimens fortsatta attacker mot demonstranter och kräver att landet till fullo respekterar sina åtaganden i fråga om mänskliga rättigheter.

WMA antog även en akut resolution där organisationen i skarpa ordalag uttalar sig mot det tilltagande våldet mot hälso- och sjukvårdspersonal i Nepal. Nepals myndigheter uppmanas vidta robusta åtgärder för att få stopp på våldet och garantera personalen trygga arbetsförhållanden.

WMAs nya president, Lujain AlQodmani från Kuwait, lyfte i sitt installationstal i fredags jämställdhet kopplad till hälso- och sjukvården som en högt prioriterad fråga för hennes presidentskap. Hon pekade på att frågan är mångfacetterad och handlar om allt från underrepresentation av kvinnor i vaccinationsprogram och begränsad åtkomst till vård till könsstympning och barnäktenskap.

AlQodmani tog stafettpinnen från Heidi Stensmyren som nu avslutar sina tre år i WMAs presidentpresidium. Stensmyren var Läkarförbundets ordförande 2014-2020. 


Fler nyheter


Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter

Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Mänskliga rättigheter i fokus på WMAs årsmöte i Rwanda