Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
Överenskommelser om bruttopensioner är nu klara

Överenskommelser om bruttopensioner är nu klara

Nyhet

Det var i januari 2018 det uppmärksammades att utbetalningar av tjänstepension enligt de gamla bruttopensionsavtalen blev kraftigt sänkta. Det har lett till att de centrala parterna under året dels kommit överens om att för 2018 återställa tjänstepensionen till 2017 års nivå, dels lösningar för att säkerställa att tjänstepensionen inte sjunker för tid framåt. Orsaken till sänkningen var en oväntad konsekvens av den lösning som fanns för att komma tillrätta med att allmän pension och bruttopension värdesäkras på olika sätt.

I juni 2018 kom parterna överens om hantering av tjänstepensionen för födda före 1954. Den 31 oktober 2018 nåddes ytterligare en överenskommelse för att komma tillrätta med de gamla bruttopensionsavtalen. Denna gång omhändertas de som är födda 1954 eller senare och som omfattas av gamla bruttopensionsavtal PA-KL eller PAK/LPAK. Gruppen hanteras i en egen överenskommelse som anpassats utifrån att pensionsunderlaget fastställs först tidigast från 2019 när den första årskullen fyller 65 år. Efter att tjänstepensionen fastställts kommer den vara helt åtskild från allmän pension och uppräknas årligen med inkomstbasbeloppet.

Härigenom är alla grupper som omfattas av de gamla bruttopensionsavtalen omhändertagna och riskerar inte att få sin tjänstepension sänkt framöver.

Förbättring införs även för den garantinivå som under 2017 höjdes från 100 kr till 1 200 kr. Garantinivån kommer från och med januari 2019 bli ograverad och minskas inte med tidigare intjänad livränta eller fribrev från privat eller statlig sektor.

Läs mer här!


Fler nyheter


Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter

Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Överenskommelser om bruttopensioner är nu klara