fbpx

Läkarledda sjukhus och andelen chefer som är läkare på ett sjukhus har visat sig vara direkt kopplat till positiva resultat för sjukhus och omvänt har man funnit att de sjukhus som presterar sämst är de där man tydligt separerat kliniskt ledarskap från ett chefskap. En ny chefskultur har utvecklats i dagens sjukvård, där ”chef” har blivit ett ”eget” yrke, ett chefskap som inte längre är baserad på klinisk kompetens eller medarbetares förtroende.

”Läkare har fått foga sig”

Läkare, sjukvårdens medicinska ledare, har fått foga sig för denna utveckling varvid medicinska och etiska värderingar fått stå tillbaka för ekonomiska effektivitetskrav. Detta har sammantaget gjort det oattraktivt för många läkare att ta sig an en chefsroll.

En intressant iakttagelse är att missnöjet och personalflykt inom sjukvården korrelerar väl med läkarnas minskade inflytande över vården. MSL har nu uppmärksammat dessa frågor ytterligare. MSL har under våren haft flera möten med politiker och högt uppsatta tjänstemän.

Viktigt med medicinsk kompetens

MSL arbetar för att ett medicinskt ledarskap tydligt skall vara kopplat till ett chefskap så att ett chefskap utgår från medicinsk kompetens och medarbetarnas tillit till chefens förmåga och förståelse kring komplexa medicinska samband. Arbetet med chefskap/ledarskap och organisationsstrukturen är idag en av MSL´s kärnfrågor. Följ gärna MSL´s arbete och fortsatta arbete kring detta!

Klicka här för ta del av det underlag som MSL tagit fram inför vår dialog med de lokala makthavarna. Kom gärna med frågor, synpunkter och förslag som du förslagsvis skickar till vår mail: msl.kansli@skane.se.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.