Hoppa till innehåll

Läkare som chefer

Studier har visat att chefen och chefstrukturer på en arbetsplats är den viktigaste framgångsfaktorn och det som mest påverkar en anställds tillfredställelse med sitt arbete. Dessutom blir anställda mer nöjda och tillfreds med sitt arbete om chefen har expertkunskaper i det hen är satt att leda.

Nyhet

Läkarledda sjukhus och andelen chefer som är läkare på ett sjukhus har visat sig vara direkt kopplat till positiva resultat för sjukhus och omvänt har man funnit att de sjukhus som presterar sämst är de där man tydligt separerat kliniskt ledarskap från ett chefskap. En ny chefskultur har utvecklats i dagens sjukvård, där ”chef” har blivit ett ”eget” yrke, ett chefskap som inte längre är baserad på klinisk kompetens eller medarbetares förtroende.

”Läkare har fått foga sig”

Läkare, sjukvårdens medicinska ledare, har fått foga sig för denna utveckling varvid medicinska och etiska värderingar fått stå tillbaka för ekonomiska effektivitetskrav. Detta har sammantaget gjort det oattraktivt för många läkare att ta sig an en chefsroll.

En intressant iakttagelse är att missnöjet och personalflykt inom sjukvården korrelerar väl med läkarnas minskade inflytande över vården. MSL har nu uppmärksammat dessa frågor ytterligare. MSL har under våren haft flera möten med politiker och högt uppsatta tjänstemän.

Viktigt med medicinsk kompetens

MSL arbetar för att ett medicinskt ledarskap tydligt skall vara kopplat till ett chefskap så att ett chefskap utgår från medicinsk kompetens och medarbetarnas tillit till chefens förmåga och förståelse kring komplexa medicinska samband. Arbetet med chefskap/ledarskap och organisationsstrukturen är idag en av MSL´s kärnfrågor. Följ gärna MSL´s arbete och fortsatta arbete kring detta!

Klicka här för ta del av det underlag som MSL tagit fram inför vår dialog med de lokala makthavarna. Kom gärna med frågor, synpunkter och förslag som du förslagsvis skickar till vår mail: msl.kansli@skane.se.


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Kallelse, handlingar och verksamhetsberättelse 2023 https://slf.se/mellersta-skanes-lakareforening/app/uploads/2024/01/Verksamhetsberattelse-MSL-2023.pdf https://slf.se/mellersta-skanes-lakareforening/app/uploads/2024/01/MSL-arsmote-2024-4.pdf

Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 hos Mellersta Skånes läkareförening
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare