Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns!

Virtuella Hemsjukhus? Ja, det finns!

I Borgholm har man förändrat primärvården. Istället för att vårda svårt sjuka och äldre i olika vårdlokaler finns Hemsjukhus.

Nyhet

Den här gången får vi möta Per-Olof och hans syster som inte har behövt åka en enda gång till sjukhuset i Kalmar efter att han fick tillgång till Hemsjukhuset.

Så här går det till: Om en patient kontaktar sjukhuset för att hen är orolig och har blivit sämre så kan patienten göra en så kallad hembesöksanmälan, om läget inte bedöms vara akut. Då garanteras vård i hemmet senast klockan 11.00 dagen efter. Detta har resulterat i att många kan vårdas hemma istället för att sitta på akuten. Det ger en ökad trygghet, speciellt för äldre och multisjuka, som ofta har flera olika sorters mediciner, men inte vill hamna i sjukhusmiljö.

De patienter som är riktigt sjuka får en ökad kontinuitet och tätare kontakt med sin läkare samtidigt som de tillåts vara i hemmiljö. Slutresultatet blir en mer sammanhållen vård för den enskilda människan.

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. I sex korta filmer möter vi patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi också i kontakt med läkare, annan vårdpersonal och anhöriga. Vi besöker vårdcentraler, sjukhus och annan verksamhet där vi får en inblick i patientens resa. Genom deras historier får du som tittare också möjlighet att förstå vad som har lett till en positiv förändring.


Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare