Hoppa till innehåll
Nyheter
Antalet specialistläkare ökar – men utmaningar kvarstår 

Antalet specialistläkare ökar – men utmaningar kvarstår 

Det Nationella planeringsstödet (NPS) från Socialstyrelsen publiceras varje år i februari/mars. Rapporten är en bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården.
Nyhet

Årets rapport visar att antalet specialistläkare ökar, även om tillgången på specialistläkare varierar mellan vårdformerna och var i landet man befinner sig. Flest specialistläkare återfinns inom universitetssjukhus och specialiserad vård. Minst antal specialistläkare finns inom primärvården.  

Rapporten visar i korthet att: 

  • Antal läkare per 100 000 invånare har ökat med 8,1 procent mellan 2020–2024 till 428. 
  • De flesta är sysselsatta vid universitetssjukhus eller i den specialiserade vården. 
  • Antalet sysselsatta specialistläkare inom hälso- och sjukvården har ökat med 11 procent mellan 2020–2024. 
  • Den vanligaste specialiteten är allmänmedicin, men radiologi och kardiologi har ökat mest och intermedicin minst. 
  • 73 procent av de legitimerade läkarna i Sverige var specialiserade 2024, men andelen varierar över landet.  
  • Antalet nya specialistkompetensbevis har ökat med 46 procent 2023 jämfört med 2014. 

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale tycker det är bekymmersamt att tillgången på specialistläkare skiljer sig åt så pass mycket mellan regionerna från specialitet till specialitet. 

– Bristen på specialistläkare gör det svårt att upprätthålla en god och jämlik vård i hela landet, säger Sofia Rydgren Stale. 

Av Socialstyrelsens rapport framgår också att det fortfarande inte finns någon myndighet i Sverige som har till uppgift att föra statistik över antal utbildningsläkare (AT, BT och ST inom respektive specialitet). Sofia Rydgren Stale är mycket kritisk till att man från myndighetshåll fortfarande inte tagit tag i den frågan. 

– Finns det ingen samlad statistik över antalet blivande specialistläkare inom respektive specialitet blir det omöjligt att ta fram korrekta prognoser över tillgång och efterfrågan på specialistläkare. Det är en grundläggande förutsättning för att vi ska kunna få en fungerande personalförsörjning inom sjukvården, säger Sofia Rydgren Stale. 

Idag är ansvaret för läkares utbildning tudelat, mellan staten och regionerna. Läkarförbundet menar att det inte fungerar.  

– Staten måste, genom Socialstyrelsen, ta ett övergripande ansvar för att dimensionera och samordna samtliga delar i läkares utbildning, avslutar Sofia Rydgren Stale.  

Relaterade länkar


Fler nyheter



Läkarförbundet kritiskt till höjt högkostnadsskydd 

Regeringen har lagt fram en proposition om att höja beloppsgränserna i högkostnadsskyddet för läkemedel. Förslaget innebär att den summa patienter själva betalar höjs från 2 900 kronor per år och person till 3 800. Läkarförbundet är kritiska till förslaget och ser …
Nyheter

2 veckor kvar på nuvarande kollektivavtal 

Om två veckor, 31 mars, går Läkarförbundets nuvarande kollektivavtal med SKR ut. Förhandlingarna går in i sitt slutskede och Läkarförbundet sitter nu med SKR och förhandlar fem dagar i veckan. Om avtalet inte är på plats 31 mars kan det …
Läkaravtal 2025
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Antalet specialistläkare ökar – men utmaningar kvarstår