Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Bra att regeringen tar diskriminering på allvar

Bra att regeringen tar diskriminering på allvar

Sveriges läkarförbund hade igår, onsdag, ett möte med ministrarna Lena Hallengren och Märta Stenevi om Dagens Nyheters granskning som visar på diskriminering i vården. Med på mötet var även Vårdförbundet, Kommunal och Tandläkarförbundet. De var alla eniga om att diskriminering är helt oacceptabelt och att ansvaret ligger hos arbetsgivarna.
Nyhet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet och Stina Stiernkvist/TT

Granskningen i Dagens Nyheter visar att ”Patienter tillåts välja läkare med enbart svenskt ursprung – över hela landet”.

– Det är bra att regeringen tar detta på allvar och bjuder in till möte. Vi blev nog alla berörda och frustrerade när vi tog del av DN:s granskning i somras. Att kräva att få en läkare enbart utifrån vilken hudfärg hen har är såklart helt oacceptabelt, säger Sofia Rydgren Stale ordförande Läkarförbundet som var med på mötet.

Ansvaret för hanteringen av detta problem ligger på arbetsgivaren.

– Arbetsgivare som har riktlinjer behöver nu ta ett krafttag för att se till att dessa följs, och arbetsgivare som saknar riktlinjer behöver skyndsamt ta fram sådana och se till att de följs.

Det framgick i DN:s undersökning att vissa arbetsgivare inte hade några riktlinjer, vilket är ett stort underbetyg. Kunskapen om diskriminering måste öka.

– Det är viktigt att arbetsgivarna säkerställer att personal faktiskt kan och vågar följa riktlinjerna. Det kan vara obekvämt och svårt att veta hur man ska agera första gången man hamnar i en svår situation. Detta måste man tränas för, exempelvis genom rollspel eller annan form av simulerande utbildning, säger Sofia Rydgren Stale.

Läkarförbundet har under våren uppdaterat handlingsplanen för hur vi hanterar medlemmar som utsatts för diskriminering. Vi kommer även i höst, under en läkarkonferens (lok.repet), att ägna större delen åt att dela med oss av våra erfarenheter av diskriminering inom vården och hur vi kan hjälpas åt för att motverka den samt hur vi hanterar den när den uppstår.


Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Bra att regeringen tar diskriminering på allvar