Hoppa till innehåll
Nyheter
Coronakommissionens förslag i linje med Läkarförbundets politik

Coronakommissionens förslag i linje med Läkarförbundets politik

Den av regeringen tillsatta Coronakommissionen har presenterat sin första delrapport. Huvudfokus låg på smittspridningen inom vård och omsorg av äldre. Kommissionen konstaterar att äldreomsorgen sedan länge haft välkända strukturella brister och var illa rustad för att hantera en pandemi.

Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Läkarförbundet välkomnar kommissionens delbetänkande och delar i väsentliga delar både den beskrivning som ges och de förslag på åtgärder som kommissionen för fram avseende vikten av ökad läkarmedverkan.

– Coronakrisen har med förfärande tydlighet visat att den kommunala hälso- och sjukvården inte förmår leva upp till sitt ansvar. Kommunerna lider av allvarliga brister i det medicinska ledningsansvaret och regionerna har inte levt upp till sitt ansvar att tillhandahålla läkarvård. Det behövs nu en statlig reglering av en miniminivå för läkarmedverkan i äldreomsorgen. För Läkarförbundet har det länge varit en självklarhet att det i kommunerna behövs läkare med ett övergripande samordningsansvar, till exempel i form av medicinskt ansvariga läkare, så kallade MAL. En ökad läkarnärvaro i de äldres sjukvård är absolut nödvändig, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Coronakommissionens förslag i linje med Läkarförbundets politik