Hoppa till innehåll

Fredag 19/4 så stänger medlemsrådgivningen kl. 11:00 pga sjukdom. Tack för er förståelse.

Nyheter
Debatt – ”Låt Danmark bli förebild”

DN Debatt: ”Låt Danmark bli förebild – ge behandling inom 60 dagar”

”När den svenska vårdgarantin var ny och kopplades till ekonomiska incitament till regionerna i form av kömiljarden var förbundet kritiskt. Men vi har ändrat oss. Vårdgarantin bör skärpas med Danmark som förebild.” Det skriver Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i DN Debatt.
Nyhet

Läkarförbundet välkomnar Tillgänglighetsdelegationens förslag om skärpningar och förtydliganden av den svenska vårdgarantin. Men vi vill höja ambitionsnivån ytterligare och ha en vårdgaranti som ger utrymme för medicinska prioriteringar.

Tillgänglighetsdelegationen föreslår att patienter ska få en medicinsk bedömning i den specialiserade vården inom 60 dagar, och sedan en undersökning inom 60 dagar. Vi anser att den tiden bör kortas till sammanlagt 60 dagar. Tidsgränsen för behandling bör kortas till 60 dagar.

Tillgänglighetsdelegationens kanske viktigaste förslag är att regioner inte längre ska kunna vänta tills vårdgarantin spräckts innan de hjälper patienten att få vård någonstans där köerna är kortare. Vi välkomnar det förslaget, och vill därutöver att patienterna, liksom i Danmark, själva ska få välja var de ska få vård när inte den egna kliniken kan uppfylla vårdgarantin.


Fler nyheter



Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Debatt – ”Låt Danmark bli förebild”