Hoppa till innehåll
Nyheter
En dag för att rikta fokus på antibiotikaresistens

En dag för att rikta fokus på antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är ett stort problem som behöver uppmärksammas mer. Därför har vi pratat med Lars Rocksén, Specialistläkare Anestesi och intensivvård och Förste vice ordförande i Läkarförbundet, idag på European Antibiotic Awareness Day.
Nyhet

Varför uppmärksammar Läkarförbundet European Antibiotic Awareness Day?

Antibiotikaresistens är ett växande problem som måste tas på allvar. I Sverige har vi kommit långt men i en global miljö vi påverkas av resten av världen. Vi har som läkare och organisation ett stort ansvar att både uppmärksamma och sprida information om problemet.

Lars Rocksén, förste vice ordförande i Läkarförbundet

Vad gör Läkarförbundet för att minska förskrivning av antibiotika? 

Läkarförbundet arbetar på flera fronter genom att använda vårt kontaktnät både nationellt och internationellt. Nationellt finns ett aktivt arbete tillsammans med regeringen som har fokus på antibiotikaresistens och internationellt arbetar vi med europeiska organisationer (CPME) och globala organisationer(WMA) för att lyfta vikten av frågan.

Hur ser det ut i Sverige jämfört med andra Europiska länder?

Sverige har haft stort fokus på antibiotikaresistens sedan -90talet när STRAMA bildades men det är först nu som andra länder på allvar börjar förstå allvaret i problematiken. Nationellt har vi därför en bra situation men vi får samtidigt in resistenta stammar från alla andra delar av världen. På många fall använder man fortfarande bredspektrumantibiotika som förstahandsval och det totala användandet av läkemedel är fortfarande stort. Internationellt finns initiativet ”OneHealth” som arbetar med både livsmedelsproduktion och veterinärmedicin för att minska totala användningen av antibiotika i samhället.

Vad är dina reflektioner kring arbetet med att minska antibiotikaanvändningen?

Det är hoppfullt att man nu även internationellt har ett stort fokus på utmaningen. Det behöver starta med att alla är överens om problemet för att ha möjlighet att hitta en lösning. Allmänheten behöver få veta att det kan bli problem med resistensutveckling om man använder antibiotika fel. Det är fullständigt rimligt att begränsa förskrivningen av antibiotika till enbart läkare för att det inte ska användas felaktigt. I Sverige har vi kommit långt men det finns mycket att göra för att vi inte ska få en försämrad situation.


Fler nyheter


2 veckor kvar på nuvarande kollektivavtal 

Om två veckor, 31 mars, går Läkarförbundets nuvarande kollektivavtal med SKR ut. Förhandlingarna går in i sitt slutskede och Läkarförbundet sitter nu med SKR och förhandlar fem dagar i veckan. Om avtalet inte är på plats 31 mars kan det …
Nyheter


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
En dag för att rikta fokus på antibiotikaresistens