Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
En hektisk dag med Heidi Stensmyren i Almedalen

En hektisk dag med Heidi Stensmyren i Almedalen

Nyhet

Läkarförbundets ordförande är uppe med tuppen. Gympaskorna åker på. Heidi Stensmyren drar iväg på en löptur. Sen är det är dags för dagens första möte; walk and talk.

Läkarförbundets devis ”Det ska vara lätt att göra rätt” när det gäller kost, motion och hälsa omsätts förstås i praktiken. Efter frukostmöte är det dags för ett av Läkarförbundets egna fullsatta seminarier: ”Nationell reform för en god, nära och trygg vård” som gästas av både Annika Strandhäll (S) socialminister, Camilla Waltersson Grönwall (M) oppositionspolitiker och Christina Tallberg, PRO:s ordförande. Alla tre sätter på sig knappen med budskapet ”Jag vill ha fast läkare #vitaransvar”.

Det är bra diskussioner. Lunchen blir en wrap och en skogsbärssmoothie i farten på väg till ett knökfullt lunchsamtal hos Stockholms Handelskammare. Där pratar Heidi Stensmyren om framtidens vård och vikten av digitalisering och att alla kan lista sig hos en fast läkare. Snabba ryck till nästa panelsamtal ”Sedd i vården – att se personen i patienten för en bättre vård” med patientperspektiv hos HjärtLung.

Sen raskt till möte med Läkare mot kärnvapen för viktiga samtal. Därefter Heta stolen hos Dagens Samhälle med diskussioner om en nationell primärvårdsreform för en jämlik hälsa i hela landet. Heidi Stensmyren lyfter vikten av en god arbetsmiljö och inflytande för att specialister i allmänmedicin ska vilja stanna kvar i primärvården i såväl storstäder som på glesbygd och landsbygd. Sen raskt iväg till ”Med AI-stöd får vi mer tid för patienten”. Där diskuteras hur AI rätt använd kan korta vårdköer och avlasta läkare i sjukhusvården så att de får tid att sitta ner på sängkanten och prata med patienterna. På kvällen fortsätter möten och samtal.

Så ser hela veckan ut för Läkarförbundets ordförande och styrelseledamöter. Tempot är högt. Förutom planerade samtal, paneler och möten med politiker, makthavare, patientföreträdare och inspiratörer uppstår mängder av spontana träffar med personer som är viktiga för utvecklingen av profession, vård och villkor för våra medlemmar.

Sveriges läkarförbund håller 16 seminarier i förbundets regi. Vi deltar i över 30 externa seminarier. På agendan är en nationell primärvårdsreform med listning på fast läkare, patientansvarig läkare och förstås den viktiga vårdplatsfrågan. Även det stora behovet av ökad digitalisering diskuteras förstås i många seminarier liksom etik, hälsa och det förebyggande hälsoarbetet. Vi syns, vi påverkar och vi växer som förbund.


Fler nyheter


Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter

Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
En hektisk dag med Heidi Stensmyren i Almedalen