Hoppa till innehåll
Nyheter
En mycket välkommen utredning 

En mycket välkommen utredning 

Läkarförbundet välkomnar regeringens besked om att tillsätta en utredning som bland annat ska undersöka hur läkares fortbildning kan säkerställas.
Nyhet

- Läkarförbundet har länge kämpat för att svenska läkare ska ges möjlighet till regelbunden fortbildning. Den här utredningen är ett mycket välkommet steg på vägen, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i en kommentar. 

Läkares tillgång till extern fortbildning har mer än halverats de senaste 20 åren. 2005 hade läkarna i genomsnitt 9 dagars extern fortbildning per år. 2022 fortbildade sig läkarna i genomsnitt 4 dagar/år. Flera regioner har under året meddelat att man på grund av ekonomiska skäl avser att skära ner ytterligare på de sjukvårdsanställdas fortbildning. Men Sofia Rydgren Stale menar att det är ett kortsiktigt resonemang som i längden kommer göra det både svårare och dyrare för regionerna att utveckla och upprätthålla en högkvalitativ och patientsäker sjukvård.  

- Den medicinska utvecklingen går med en rasande fart framåt. Om inte läkarna och övrig personal får möjlighet att uppdatera sig på ny forskning, nya rön och nya behandlingsmetoder tar vi inte vara på de möjligheter som den tekniska och medicinska utvecklingen erbjuder, säger Sofia Rydgren Stale.   

Dagens besked från regeringen om att man tillsätter en utredning i syfte att skapa ett tydligare regelverk för läkarnas fortbildning är en seger för Läkarförbundet som länge kämpat för detta. 

- Läkarnas kompetens är avgörande för sjukvårdens kvalitet och säkerhet. Det finns bara vinnare när man satsar på läkarnas fortbildning, säger Sofia Rydgren Stale. 


Fler nyheter


3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale 

Läkarförbundet skrev på ett nytt kollektivavtal strax innan påsk. Men de två andra facken i vården, Kommunal och Vårdförbundet har inte skrivit på än trots att vi hade samma deadline. De har även varslat om stridsåtgärder, dvs strejk. Här svarar …
Nyheter

Avtalspodd: Det finns ett nytt kollektivavtal!

Avtalspodd om läkarnas nya kollektivavtal som blev klart precis innan påsk. Hur gick förhandlingarna? Rätt trögt berättar Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
Nyheter

Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare