Hoppa till innehåll
Nyheter
Hanteringen av läkarintyg måste förenklas

Hanteringen av läkarintyg måste förenklas

Hanteringen av läkarintyg är allt för byråkratisk och måste förenklas. Försäkringskassan gjorde ett försök med förenklade läkarintyg för korta och enkla sjukfall under mindre än ett år 2015 och 2016.
I en rapport som Inspektionen för socialförsäkringen, ISF presenterar idag visar det sig att sjukfrånvaron påverkades negativt av försöket. Samtidigt har inspektionen tidigare själv konstaterat att det var dålig kontroll, för snabbt införande och obefintlig uppföljning under försöksperioden.

Nyhet

– Vi måste få till en förenklad hantering av intyg. Allt för många patienter far illa i dagens sjukskrivningsprocess. Det försök som genomfördes var tyvärr inte tillräckligt. Samtidigt är det olyckligt att utvärderingen inte pekar på att det finns fördelar med en förenkling av processen som också skulle öka kvalitet och effektivitet från den sjukskrivnes och vårdens perspektiv, säger Heidi Stensmyren.

Läs pressmeddelandet

Läs hela rapporten


Fler nyheter


Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter


3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale 

Läkarförbundet skrev på ett nytt kollektivavtal strax innan påsk. Men de två andra facken i vården, Kommunal och Vårdförbundet har inte skrivit på än trots att vi hade samma deadline. De har även varslat om stridsåtgärder, dvs strejk. Här svarar …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Hanteringen av läkarintyg måste förenklas