Hoppa till innehåll
Nyheter
Heidi Stensmyren blir ny president för World Medical Association

Heidi Stensmyren blir ny president för World Medical Association

Heidi Stensmyren, tidigare ordförande i Sveriges läkarförbund, tillträder idag som president för Världsläkarorganisationen, World Medical Association (WMA). Det är en internationell och oberoende organisationen som består av läkarorganisationer från 115 länder och som företräder nio miljoner läkare.
Nyhet
Heidi Stensmyren, blir ny president för World Medical Association (WMA)
Heidi Stensmyren, blir ny president för World Medical Association (WMA)

–  Det är en stor ära att få företräda läkare från hela världen. Jag kommer verka för att WMAs etiska policyer och ramverk, så som exempelvis Helsingforsdeklarationen för forskningsetik, implementeras, säger Heidi Stensmyren.

Mot bakgrund av erfarenheterna från pandemin vill hon även verka för att fördjupa WMA:s samarbete med andra viktiga internationella hälsoaktörer, särskilt WHO.

–  Jag kommer att arbeta för ökat samarbete på den internationella arenan och för att stärka våra globala institutioners ställning, säger Heidi Stensmyren.

Under pandemin har nya behandlingsmetoder och vacciner tagits fram snabbare än någonsin tidigare. Att uppnå en hög vaccinationstäckning är viktigt för att vi ska kunna hantera Covid-19. Synlighet och att kommunicera ut rätt information är därför viktigt, inte minst i frågor om vacciner.

–  I en tid när vetenskapliga fakta ifrågasätts och felaktig information i livsviktiga frågor sprids behöver WMA kommunicera både värdet av medicinsk forskning i sig och förmedla korrekt vetenskaplig information, säger Heidi Stensmyren.

Därutöver vill hon bidra till att betona sambandet mellan människors hälsa och biologisk mångfald för att uppnå ett hållbart sätt att leva på vår planet.

WMA bildades 1947 som en reaktion på de övergrepp som läkare gjort sig skyldiga till under andra världskriget. Ambitionen var och är att arbeta för läkares oberoende och för ett gott läkaretiskt förhållningssätt. WMA:s huvudfokus har allt sedan dess varit etik och hälsorelaterade mänskliga rättigheter.

Organisationen har tagit fram ett stort antal viktiga policyer däribland Helsingforsdeklarationen om medicinsk forskning på människor, Genevedeklarationen (den internationella läkareden) och International Code of Medical Ethics (en samling med centrala etiska principer för läkare). Förutom att ta fram och sprida policyer uttalar sig WMA även vid övergrepp mot hälso- och sjukvården och dess personal. 

Läkarförbundet har under lång tid aktivt medverkat i WMA:s arbete och deltar just nu i den pågående stora översynen av International Code of Medical Ethics. Under sin tid som ordförande i Läkarförbundet var Heidi Stensmyren förbundets delegationschef till WMA, där hon bland annat var en engagerad styrelseledamot och under två år och också ordförande i den viktiga medicinsk-etiska kommittén.

Sveriges läkarförbund samlar drygt 55 000 läkare i ett professions- och fackförbund för alla läkare under hela karriären. Vi tar ansvar och utvecklar vården, villkoren, ledarskapet och professionen.


Fler nyheter


Fler läkare söker sig utomlands

I en artikel i Läkartidningen kommenterar Sofia Rydgren Stale rapporterna om att fler läkare ansöker om att få arbeta i andra länder.
Nyheter

Nu börjar förberedelserna för nästa avtalsrörelse 

Nyligen träffades Läkarförbundets förhandlingsdelegation för att utvärdera det nya avtalet och påbörja nästa avtalsrörelse. Avtalet är ettårigt och redan i höst ska förbundet lämna över nya yrkanden till SKR. Samtidigt förhandlas nu lokala avtal fram i regionerna. 
Läkaravtal 2024

Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Heidi Stensmyren blir ny president för World Medical Association