Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkares övertid motsvarar nära 4 000 heltidstjänster

Läkares övertid motsvarar nära 4 000 heltidstjänster

Förra året jobbade läkarna i landets regioner uppskattningsvis 7,5 miljoner timmar övertid. Det motsvarar cirka 4 000 heltidstjänster. Läkarförbundet, som tagit fram siffrorna, menar att övertiden är ett hot mot kompetensförsörjningen.
Nyhet

– Övertiden bär upp sjukvården och den döljer de stora behoven av att rekrytera fler läkare. Situationen är inte hållbar och riskerar att leda till ohälsa och svårigheter att anställa och behålla personal, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.  

Läkarförbundets medlemsundersökning visar att de läkare inom regionerna som arbetar övertid i snitt jobbar över cirka 7,2 timmar per vecka. På ett år skulle det innebära att läkarnas övertid i regionerna uppgår till totalt nära 7,5 miljoner timmar. Det motsvarar kostnaden för att rekrytera nära 4 000 läkare.  

Merparten av övertidstimmarna registreras av olika skäl inte. Undersökningen visar att det finns flera orsaker till att läkarna inte registrerar sin övertid. Bristfälliga rapporteringssystem som gör det krångligt att registrera övertiden är en vanlig orsak. Men enligt undersökningen finns det också på många arbetsplatser normer som innebär att läkare förväntas låta bli att registrera övertiden. 

– Resultaten pekar på att rapporteringssystemen måste blir bättre, men också att det finns ett behov av att göra upp med normer som innebär att övertid inte ska registreras. Här behöver arbetsgivarna tillsammans med läkarna bidra till att skapa en kultur som innebär att man får betalt för det arbete man utför, säger Sofia Rydgren Stale.  

Den omfattande övertiden hänger samman med att bristen på läkare är stor, särskilt när det gäller specialister. Bara i primärvården saknas 4 400 läkare, enligt tidigare beräkningar från Läkarförbundet. Förbundet menar att regionerna behöver prioritera att utbilda, rekrytera och behålla personal.  

– Även om ett visst mått av övertidsarbete är ett naturligt inslag i läkaryrket är det ingen naturlag att övertiden ska vara så här omfattande. Och våra beräkningar illustrerar att det finns ett stort behov av att anställa. För att förbättra både vården och arbetsmiljön behöver regionerna se till att läkarna får fler kollegor, Sofia Rydgren Stale.   

Om siffrorna

Statistiken omfattar på medlemmar som arbetar inom regionerna och bygger på självrapporterad övertid under 2024. Måttet omfattar den totala övertiden, alltså även tid som inte registreras. 12 728 personer har svarat på hur de arbetar övertid, svarsfrekvensen var 46 procent. Totalsiffrorna är uppräknade för att motsvara alla anställda läkare inom regionerna. 36 procent av de svarande uppger att de inte arbetar övertid. 


Fler nyheter



Läkarförbundet kritiskt till höjt högkostnadsskydd 

Regeringen har lagt fram en proposition om att höja beloppsgränserna i högkostnadsskyddet för läkemedel. Förslaget innebär att den summa patienter själva betalar höjs från 2 900 kronor per år och person till 3 800. Läkarförbundet är kritiska till förslaget och ser …
Nyheter

2 veckor kvar på nuvarande kollektivavtal 

Om två veckor, 31 mars, går Läkarförbundets nuvarande kollektivavtal med SKR ut. Förhandlingarna går in i sitt slutskede och Läkarförbundet sitter nu med SKR och förhandlar fem dagar i veckan. Om avtalet inte är på plats 31 mars kan det …
Läkaravtal 2025
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkares övertid motsvarar nära 4 000 heltidstjänster