Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet i rundabordssamtal om arbetet med antibiotikaresistens

Läkarförbundet i rundabordssamtal om arbetet med antibiotikaresistens

Rundabordssamtalet arrangerades av Regeringskansliet som hade bjudit in många organisationer som arbetar med frågan.
Nyhet

Under samtalet presenterade Socialdepartementen vilka projekt som drivs med inriktning på ett högnivåmöte i och med FN:s generalförsamling. Internationellt diskuteras antimicrobial resistance inom ramen för initiativet One Health där också djurhushållning, matframställning, vatten och sanitet ingår. Alla församlade organisationer delade med sig av sina prioriteringar och hur vi arbetar med frågan. Läkarförbundet representant under samtalet var Lars Rocksén, förste vice ordförande i förbundet.

Så arbetar Sveriges Läkarförbund med antibiotikaresistens:

  • Nationellt arbetar vi med att lyfta frågan om rest- och bristsituationer på läkemedel, inte minst antibiotika vilket är ett problem i arbetet mot korrekt användning. Speciellt finns det för våra nordiska förhållanden ett behov av smalspektrumantibiotika som inte andra länder har samma behov av eftersom vårt resistensmönster är mer gynnsamt.

Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet i rundabordssamtal om arbetet med antibiotikaresistens