Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet i SvD: Läkare tror att statlig styrning ger bättre och mer jämlik vård

Läkarförbundet i SvD: Läkare tror att statlig styrning ger bättre och mer jämlik vård

En undersökning bland Läkarförbundets medlemmar visar att över åtta av tio tror att förutsättningarna för en god och jämlik vård skulle bli bättre om staten hade huvudansvaret.
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, läkarförbundets ordförande.
Foto: Anna Tärnhuvud SVD / TT

– Resultaten pekar på att läkarna vill att staten tar ett större ansvar. Läkarförbundets utgångspunkt är att det behövs en starkare statlig styrning i strategiska frågor, men vi vill också se mindre detaljstyrning av läkares vardag. Vi vill ha färre men tydligare styrsignaler uppifrån, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Undersökningen, som bland annat uppmärksammats i en artikel Svenska Dagbladet, visar att drygt åtta av tio läkare tror att förutsättningarna för en god och jämlik vård skulle bli bättre om staten hade huvudansvaret för hälso-och sjukvården. Sex av tio tror också att förutsättningarna för en god och jämlik vård skulle bli bättre om nuvarande 21 regioner ersattes av 6 till 7 storregioner.

Resultaten kan ses i ljuset av att utvecklingen inom vården går åt fel håll inom många områden. På knappt 30 år har antalet vårdplatser per 1 000 invånare halverats, och förra året slog överbeläggningarna rekord. 21 av 21 regioner uppgav 2023 också att de hade brist på specialistläkare.

– Resultaten visar att det finns en stor frustration bland läkare med hur regionerna styr vården idag. Vi ser att styrningen ofta är kortsiktig, och det bidrar också staten till. Därför måste långsiktighet bli ett ledord i framtidens styrning av svensk sjukvård, oavsett hur huvudmannaskapet ser ut, säger Sofia Rydgren Stale.

Just nu utreds frågan om ett helt eller delvis förstatligande av den svenska hälso- och sjukvården av Vårdansvarskommittén. Uppdraget ska redovisas senast den 2 juni 2025. Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale är en av de experter som ska bistå utredningen.

– Utredningen innebär en viktig möjlighet att förbättra styrningen av svensk sjukvård. Den förtjänar samma långsiktighet som exempelvis forsknings- eller försvarspolitiken, som styrs genom brett förankrade politiska beslut vart fjärde år, säger Sofia Rydgren Stale.  

Läkarförbundets panel DocPoll består av 5 020 yrkesverksamma läkare och studenter. Den här undersökningen genomfördes 15–21 januari 2024. Svarsfrekvensen var 49 procent.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet i SvD: Läkare tror att statlig styrning ger bättre och mer jämlik vård