Trots kritik från ett stort antal remissinstanser lade regeringen i veckan fram en proposition om en höjning av egenavgifterna. Enligt förslaget ska gränsen för frikortet för läkemedel skjutas uppåt med 900 kronor till 3 800 kronor, och förändringen ska börja gälla från 1 juli.
Sveriges läkarförbund är emot förslaget och menar att det riskerar att leda till att patienter i ekonomisk utsatthet avstår från läkemedel.
– Vi bedömer att förslaget kan leda till att patienter i ekonomisk utsatthet avstår från läkemedel. För några av våra stora folksjukdomar, bland annat diabetes, astma och KOL, är de förskrivna preparaten förknippade med höga kostnader. Det är väl belagt att dessa sjukdomar har högre förekomst bland individer med sämre socioekonomisk status.
Förbundet pekar i sitt remissvar också på att personer med stort behov av receptbelagda läkemedel behöver ofta också receptfria läkemedel utan subvention. Sammantaget innebär det att patienternas utgifter för läkemedel kan vara betydligt högre än högkostnadsskyddet.
– Läkemedel är ingen separat del av vården. Att göra läkemedel dyrare riskerar att öka kostnaderna i andra delar av hälso- och sjukvården, men också i andra delar av samhället. Det kan exempelvis handla ökade sjukvårdskostnader för patienter med förvärrad sjukdom och fler komplikationer, men också om ökade kostnader för sjukförsäkringen.
Läkarförbundet är också kritiska till att konsekvenserna inte har analyserats.
– Förslaget bygger inte på någon konsekvensanalys, där man tittat på hur förslaget kan påverka olika patientgruppers hälsa eller vilka andra kostnader som kan uppkomma. Regeringen, och ingen annan heller, vet inte vilka följder förändringen kommer att få.