Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet välkomnar återhämtningsbonus

Läkarförbundet välkomnar återhämtningsbonus

Regeringen vill främja ett hållbart arbetsliv för personalen inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg. För 2021 avsätts totalt 300 miljoner kronor i form av en återhämtningsbonus.

Nyhet

– Läkare arbetar väldigt mycket, särskilt ansträngt har det varit under pandemiåret. Det finns ett stort behov av att se över arbetsmiljön och arbetsvillkoren. Tid för vila och återhämtning är avgörande för att läkare inte bara ska orka nu utan under hela 2021. Det är välkommet att staten nu kliver fram och tar större ansvar för hälso- och sjukvården i form av återhämtningsbonus, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.

Arbetssituationen för anställda inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen behöver bli bättre. Det finns exempelvis problem med höga sjukskrivningstal, och det är angeläget att på både nationell och lokal nivå verka för en god arbetsmiljö, minskad personalomsättning och lägre sjukfrånvaro i både vård och omsorg. En god arbetsmiljö är dessutom avgörande för att bland annat säkerställa kompetensförsörjningen, skriver regeringen.

De föreslår att Socialstyrelsen får i uppdrag att administrera satsningen och fördela de 300 miljoner kronorna till landets regioner och kommuner. Medlen ska användas till att utprova nya eller vidareutveckla befintliga arbetsmetoder, arbetssätt eller arbetstidsmodeller som till exempel poängsystem, tidbanker och 3–3-scheman, samt möjliggöra arbetstidsförkortning. Bidraget ska komma såväl privata som offentliga verksamheter till del. Bidrag ska inte gå till ordinarie arbetsmiljöarbete.

Förordningen beräknas träda i kraft den 1 juni 2021.

För 2022 och framåt beräknas totalt en miljard kronor avsättas till satsningen. 350 miljoner kronor avsätts till hälso- och sjukvård och 650 miljoner till omsorg.

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.


Fler nyheter


Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter


Statlig AT- satsning inte tillräcklig

Nyligen redovisade Socialstyrelsen sitt uppdrag att fördela 252 miljoner kronor till regionerna för att utöka antalet AT-tjänster. Endast nio regioner beviljades medel och ökningen av antalet tjänster motsvarar inte behoven. Läkarförbundet efterlyser ett ökat statligt ansvar.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet välkomnar återhämtningsbonus