Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet välkomnar flera av Centerpartiets och Liberalernas förslag

Läkarförbundet välkomnar flera av Centerpartiets och Liberalernas förslag

God tillgång till vård i glesbygd och på landsbygden stod högt på Centerpartiets agenda under stämman nyligen. Även Liberalerna har den senaste tiden presenterat förslag för bättre tillgång till vård på landsbygd. Läkarförbundet ställer sig positiva till flera av förslagen.
Nyhet

Centerpartiet driver på för att staten och regionerna ska samfinansiera ett nationellt system för småskalig hälso- och sjukvård. Läkarförbundet delar uppfattningen att staten ska ta ett större ansvar för att vården är jämlik över hela landet. 

Liberalerna har presenterat förslag för att underlätta för legitimerad vårdpersonal att vara entreprenörer genom småskaliga vårdval och särskild möjlighet att specialisera sig inom glesbygdssjukvård. Läkarförbundet är positiva till Liberalernas förslag om att vård och specialistvård görs mer tillgänglig närmare invånare, särskilt på landsbygden. Vi ser fram emot att Liberalerna föreslår ett resurstillskott till vården som gör detta möjligt.  

Läkarförbundet vill se en utveckling som främjar framväxten av fler små professionsdrivna vårdgivare, framförallt inom primärvården, i glesbygd och på landsbygd. Många vårdgivare innebär fler val för patienterna och en ökad tillgänglighet. Små vårdföretag ska inte missgynnas av regelverken. Det behövs vårdval inom olika specialiteter, och villkoren ska anpassas efter lokala förhållanden. 


Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet välkomnar flera av Centerpartiets och Liberalernas förslag