Hoppa till innehåll

Fredag 19/4 så stänger medlemsrådgivningen kl. 11:00 pga sjukdom. Tack för er förståelse.

Nyheter
Läkarförbundet välkomnar utökat antal försök på kunskapsprovet

Läkarförbundet välkomnar utökat antal försök på kunskapsprovet

Många av Sveriges läkare har utbildat sig i andra länder, det är en tillgång för kompetensförsörjningen. Därför måste processen till svensk läkarlegitimation, oavsett i vilket land läkaren utbildat sig, vara effektiv och säkra relevant kompetens.

Nyhet

I den nyligen antagna kompetensförsörjningspolicyn presenterade Läkarförbundet 47 förslag för att förbättra förutsättningar för utlandsutbildade läkare att lättare ta sig in i den svenska sjukvården.

Ett av förslagen, att utöka antalet provtillfällen på kunskapsprovets teoretiska del från tre till fem, går nu i uppfyllelse då Socialstyrelsen meddelar att maxantalet provtillfällen blir fem från och med den 1 maj.

– Det är väldigt glädjande att Socialstyrelsen har lyssnat på kritiken. Läkarförbundet har tillsammans med vår intresseförening Internationella läkarföreningen (ILF) arbetat i flera år för att utöka antalet provtillfällen i de dialoger vi har haft med Socialstyrelsen. Vi anser att läkare som utbildat sig utanför EU ska få liknande villkor som de som råder för andra läkarstudenter och AT-läkare vad gäller antalet provtillfällen. Det är särskilt viktigt då kunskapsprovet, utöver de medicinska kunskaperna, även testar examinanders språkliga förmåga, säger Madeleine Liljegren, ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.

Läkarförbundet kommer att arbeta vidare med de övriga förslagen i kompetensförsörjningspolicyn. För att förbättra förutsättningarna för tredjelandsläkare att klara kunskapsprovet, oberoende av bostadsort, behöver universiteten erbjuda nationella preparandkurser. Tredjelandsläkare (Läkare utbildade utanför EU/ESS) ska dessutom kunna erbjudas läkarassistenttjänster för att komma in på arbetsmarknaden samt för att bibehålla den kliniska kompetensen. För att läkare som utbildar sig i annat land lättare ska komma in på den svenska arbetsmarknaden bör både läkarassistent- och underläkartjänster annonseras genom en nationell portal. Idag är det mycket svårt för gruppen att hitta de tjänster som finns tillgängliga på lika villkor.

Läs mer om förändringen i antal försök på Socialstyrelsens webbplats

 


Fler nyheter



Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet välkomnar utökat antal försök på kunskapsprovet