Hoppa till innehåll
Nyheter
Lyckade förhandlingar – ger ökad läkarvårdsersättning enligt nationella taxan

Lyckade förhandlingar – ger ökad läkarvårdsersättning enligt nationella taxan

Ersättningen till läkare som är verksamma enligt lag (1993:1651) om läkarvårdsersättning ­- LOL framgår av förordning (1994:1121) om läkarvårdsersättning. Nämnda förordning innehåller ersättningsnivåer / beloppsangivelser som förhandlas mellan Sveriges Läkarförbund och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Ersättningsmodellen kallas ofta Nationella taxan.

Nyhet

Årets förhandlingar mellan Sveriges läkarförbund och SKL har avslutats med ett positivt resultat. Överenskommelsen som träffats innebär att beloppen räknas upp med 2,5 procent för år 2019 samt även för år 2020 om inte uppsägning sker senast den 30 juni 2019.

Årets överenskommelse överstiger uppräkningarna för de senaste åren. Jämför exempelvis med 2 procent för året 2016, 1,9 procent för året 2017 och 1,95 procent för året 2018.

Parterna är positiva till att delta i det förändringsarbete som initierats på nationell nivå och som avser en reformering hälso- och sjukvårdssystemet där Nationella taxan ingår. Parterna har med anledning därav enats om vissa gemensamma utgångspunkter för förändringsarbetet som utgår från ett patientperspektiv.

De nya ersättningsnivåerna gäller från och med den 1 januari 2019. För det fall att ett formellt politiskt beslut inte hinner fattas innan årsskiftet kommer den nya ersättningen att ges retroaktivt.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Lyckade förhandlingar – ger ökad läkarvårdsersättning enligt nationella taxan