Hoppa till innehåll
Nyheter
Lyssna på rysk vårdpersonal!

Lyssna på rysk vårdpersonal!

Ryska läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare har framfört ett upprop för fred och krav på att invasionen av Ukraina upphör. Läkarförbundet framför vårt stöd genom ett brev till ordföranden för National Medical Chamber of Russia.
Nyhet

Hela brevet i svensk översättning:

Prof Leonid Roshal,
Ordförande för National Medical Chamber of Russia

Sveriges läkarförbund har under de senaste dagarna med stor förfäran tagit del av skrämmande rapporter om Rysslands brutala militära attack mot Ukraina. En attack som klart strider mot internationella regelverk och som orsakar oerhört mänskligt lidande. Rapporterna inkluderar uppgifter om många civila offer och t.o.m. om angrepp mot hälso- och sjukvården. Detta är fullständigt oacceptabelt. 

Sveriges läkarförbund stödjer till fullo det upprop för fred och de krav på att den ryska invasionen av Ukraina upphör som Rysslands läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare framfört i ett öppet brev till Vladimir Putin. 

Vi hoppas och förväntar oss att även National Medical Chamber of Russia uttalar sitt tydliga stöd för uppropet och mot fortsatt våld. I en situation som denna, där människors liv och hälsa står på spel, är det oerhört viktigt att alla läkare i hela världen värnar internationella humanitära principer och tar tydlig ställning mot fortsatta våldshandlingar.

Vänliga hälsningar 

Sofia Rydgren Stale
Ordförande Sveriges läkarförbund


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare