Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nytt fristående nätverk

Läkarförbundet gratulerar nätverket Vem tar hand om Doktorn?

Nätverket "Vem tar hand om doktorn?", som nyligen officiellt blev en del av Sveriges Läkarförbund, fyller 5 år. Nätverkets gedigna arbete med stressrelaterad ohälsa bland läkare engagerar tusentals läkare som tillsammans lyfter, tipsar och stöttar varandra i stort och smått.
Nyhet
Foto: privat

Vem tar hand om Doktorn? bildades i augusti 2017 som en resegrupp med syfte att fokusera på läkares egen hälsa och välbefinnande. Nätverkets nav är en mycket aktiv sluten Facebookgrupp vars medlemsantal stigit från 500 till över 9000 medlemmar på 5 år. Förutom det har nätverket arrangerat och genomfört en lång rad olika aktiviteter – som utbildningar av varierande längd och karaktär, resor, föreläsningar, novelltävling och sociala event – och grundarna är flitigt anlitade föreläsare och paneldeltagare.

I Facebookgruppen bildas ständigt mindre stödgrupper med olika teman – exempelvis föräldrar med småbarn, läkare med egen sjukdom eller andra gemensamma nämnare.

Nätverkets stora kioskvältare är anonyma inlägg, som i tider av osäkra arbetsförhållanden blir alltmer använt. Både unga och äldre kollegor vågar inte röja sin identitet, av rädsla för att inte få jobb i framtiden eller att arbetskamrater eller den egna chefen är med i gruppen.

En annan grundbult i verksamheten är fysisk aktivitet både som pausinslag och konkreta träningspass exempelvis under resor och utbildningstillfällen. Andra aktiviteter är återhämtning med medveten närvaro, reflektioner kring självomhändertagande och kollegialt stöd.

Sedan starten har grundarna Jill Taube och Maria Zetterlund arbetat närmast dagligen med att moderera gruppen och planera och genomföra all annan verksamhet.

Vår tacksamhet gentemot kollegorna i gruppen är stor – ett förtroende att förvalta, säger de stolta!

Vem tar hand om Doktorn?

Nätverket Vem tar hand om Doktorn? blev ett fristående nätverk i Sveriges läkarförbund i augusti 2022.

Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare