Hoppa till innehåll
Nyheter
Nytt system för småskalig hälso- och sjukvård behövs

Nytt system för småskalig hälso- och sjukvård behövs

Läkarförbundet, SKR, och Fysioterapeuterna har enats om förslag till nytt ersättningssystem för privata vårdgivare. Nu behöver regeringen delta i de fortsatta samtalen.

Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Sveriges Läkarförbund och Fysioterapeuterna har i dag skickat en gemensam hemställan till regeringen för att få till en ändring på dagens system med den så kallade nationella taxan, som reglerar villkor och ersättningar för ett stort antal privata vårdgivare. Det nuvarande systemet är förlegat och inte anpassat till en modern, integrerad hälso- och sjukvård och inte heller utifrån omställningen till nära vård som nu genomförs på bred front över hela landet.

– En modernisering av nationella taxan skulle utgöra en grund för fortsatt utveckling av valfrihet och mångfald av vårdgivare i privat driven öppenvård, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.

I den statliga utredningen God och nära vård (SOU 2020:19) finns förslag på hur systemet kan förändras. Sveriges Läkarförbund, SKR och Fysioterapeuterna har tillsammans vidareutvecklat utredningens förslag och ser nu behov av att, tillsammans med regeringen, utveckla ett nytt system. Vårt förslag bygger på ett nationellt integrerat system med bibehållet kommunalt självstyre som möjliggör förstärkning i glesbygd och skapar möjligheter till småskaligt företagande.

– Många patienter som väljer små privata vårdgivare som är anslutna till den nationella taxan gör det för att de värdesätter kontinuiteten med läkaren. Vi behöver därför fler av dessa vårdgivare – inte färre, säger Sofia Rydgren Stale.

För att genomföra förslagen krävs ny lagstiftning som ersätter dagens. Sveriges Läkarförbund, SKR och Fysioterapeuterna önskar att regeringen tillsätter en arbetsgrupp för att tillsammans enas om ett nytt system.

Läs mer

Hemställan till regeringen om beaktande av partsgemensamt förslag om ett nationellt system för småskalig hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Partsgemensamt förslag om Nationellt system för småskalig hälso- och sjukvårdsverksamhet.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nytt system för småskalig hälso- och sjukvård behövs